Bivalyerős csapat hajtott át az 52-es úton


kidsnews (127éves) - 3 éve

Aki a napokban Fülöpszállás felé autózott különös járókelőkre – jobban mondva – átkelőkre figyelhetett fel. A szokatlan látványt nyújtó csapat tagjai hazánk egyik legkülönlegesebb őshonos állatai, magyar házi bivalyok voltak, amelyeket a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai hajtottak a nyári legelőkre.

A házi bivaly a szarvasmarhánál igénytelenebb, őshonos háziállatunk. Szívesen fogyasztja a más állatok által kevésbé kedvelt sást, nádat és egyéb vízinövényt, és igényli a vizes, dagonyázásra alkalmas helyeket. Ideális a természetvédelmi szempontból fontos vizes élőhelyek, a gépekkel nem kaszálható tómedrek, csatornapartok kezelésére. Legelésükkel és taposásukkal felnyitják a növényzettel benőtt tómedreket és nyílt vízfelületeket hoznak létre, megakadályozzák az özönnövények elszaporodását és a túlzott nádasodást. Ezzel hozzájárulnak a szikes mocsarakra jellemző fajgazdag madárvilág visszatelepüléséhez. A legelés miatt a rövidebb füvű gyepek egyes madárfajok (godák, bíbicek, cankók, gulipánok) számára megfelelő költőhelyet és táplálékforrást biztosítanak.

Kevesen tudják, de a bivalynak igen finom a húsa is, méltatlanul mellőzött a magyar gasztronómiában. Húsa a marháénál zsírosabb, márványozottabb, ezért omlósra, szaftosra sül, nem szárad ki. Pont ezért egyre többen látnak fantáziát a védett, őshonos magyar házi bivaly tenyésztésében. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság teljes bivalyállománya jelenleg több mint 1000 példány.

A hazai házi bivaly őse nagyvalószínűséggel az indiai vadbivaly lehetett. Az első emlékünk az állatról Erdélyből, a XI. századból származik, De tömeges elszaporodását a török háború hozta, mivel a hadsereg szívesen használta ezeket az állatokat ágyúvontatásra.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Kiskunsági Nemzeti Park

2017 Kidsnews | All rights reserved