David Attenborough is figyelmeztet!


kidsnews (127éves) - 4 éve

„Amennyiben nem csökken a műanyagok világ óceánjaiba való áramlása, a tengeri élet évszázadokra megmérgeződik.”

Földünk egyik kiemelkedő problémája a műanyagok jelenléte a kontinensek között elterülő sós vizeinkben. Az úszó szeméthalmok nemcsak fertőzik a vizeket, hanem a tengerekben élő állatokat is megöli, mivel azok sokszor lenyelik így a nagymennyiségű műanyag a pusztulásukat okozza. Legutóbb a spanyol partoknál, Murciában vettek észre egy ámbráscet tetemet, aminek 29 kg szemetet találtak a gyomrában. A hulladék megakadályozta az állat normális emésztési folyamatát, ami a vesztéhez vezetett.

Murcia tartomány vezetése mindezért úgy döntött, hogy a lakosság számára kampányt indít, ahol igyekszik megmutatni az embereknek, hogy a szemét megfelelő kezelése fontos – nyilatkozta Consuelo Rosauro Murcia tartomány felelőse.

Egy hónappal ezelőtt számolt be az egyik Csendes-óceánt vizsgáló tudományos csoport 79.000 tonna műanyag hulladékról, aminek területe az óceánon mintegy háromszor akkora, mint Franciaország. Tudósok ezrei figyelmeztetik a világot arra, hogy 2050-re több szemét lesz az óceánban, mint hal.

Szerencsére – mióta Attenborough is mellé állt az ügynek –, a világon egyre többet beszélnek róla, és Attenborough maga is figyelmezteti nézőit „amennyiben nem csökken a műanyagok világ óceánjaiba való áramlása, a tengeri élet évszázadokra megmérgeződik.”

Fontos, hogy mindenki – hétköznapi emberek és vállalatok, kormányok egyaránt – megértse továbbra is figyelnünk kell a körülöttünk zajló katasztrófára és mindannyiunknak fel kellene hagynia az egyszer használatos műanyag termékek használatával és a szemeteléssel.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved