Dél Korea a break dance nagyhatalom.


Zuzmó (17éves) - 4 éve

Az egész az 1990-es években kezdődött, amikor a gyors demokratizálásnak indult Dél-Korea megengedte az „American Forces Network”-nek a közvetítést. A rövidített változatában AFN-ként ismert rádióállomás egy első sorban amerikai katonáknak szóló, ultrarövidhullámon sugárzó rádióállomás volt. Ennek köszönhetően a katonák a világ minden tájáról értesülhettek a történésekről. A hip-hop rendszeresen ment ezen a hálózaton és ennek az úgynevezett breaktáncnak a popkulturális hatása sok koreai fiatal szívét dobogtatta meg. Bátran mondhatjuk, hogy nagyon rákaptak erre a mozgásra és mint kiderült nem véletlenül, ugyanis van is hozzá tehetségük: 2002-ben már egy koreai breakdance csoport, nevezetesen az „Expression Crew” nyerte a nemzetközi „B-boy and B-girl” versenyt, ismertebb nevén a „Battle of the Year”-t (Az Év Csatáját).

Dél-Korea kultúra, sport és turizmus minisztériuma elősegítette a hip-hop tánc terjedését azzal, hogy a nemzet kulturálisan kiemelkedő részeként tekintett rá és még most is számos kormány által támogatott versenyt rendeznek minden évben. Ezek a táncosok évekig gyakoroltak, hogy tökéletesítsék minden mozdulatukat és felfedezzenek rendkívül kifinomult speciális elemeket. Ez meg is látszik, ugyanis mind a képességeik, mind a fókuszálásuk nagyon igényes. Minden egyes porcikájukat irányítás alatt tartják és ehhez bizony igen magas mentális odafigyelés szükséges.

A 2008-as „Planet B-boy” c. dokumentumfilmben láthatunk egy dél-koreai táncost, Lasert, aki előad a jól ismert breaktánc csapattal, a Gablerzzel. Lasert a legjobb head-spinner-ként tartják számon az egész világon. Egy táncosnak a csapatból elég kritikus véleménye van, a következőket mondta: „Laser az elmúlt 5-6 évet azzal töltötte, hogy a feje tetején pörög, de ezen kívül nem igazán csinál mást. Hogy őszintén szóljak szerintem nem olyan jó semelyik másik táncmozdulata.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitteren is. 

 2017 Kidsnews | All rights reserved