Tájékozódj, hogyan vállalhatsz munkát! – tőlünk mindent megtudhatsz a diákmunka világáról


Szabó P. Dóra (19éves) - 4 éve

Haladunk tovább az úton, ismereteinket pedig kibővítjük a biztos siker reményében. Szakértőnk, Szentes Róbert  MultiJob iskolaszövetkezet egyik vezetője további információkat osztott meg velünk a munkakeresésről. Már eljutottunk addig, hogy felmerült bennünk az ötlet, aztán átrágtuk és kitaláltuk, hogy milyen téren szeretnénk elhelyezkedni, mooost pedig lépnünk kell egy hatalmasat – felvenni a legszebb ruhánkat és kikeresni azokat a papírokat, amikre szükségünk lehet. Hogy mik is ezek pontosan? Máris megtudjuk!

 

Kidsnews: Milyen papírokat, dokumentumokat kell magammal vinnem a diákmunka-közvetítő céghez, amikor jelentkezni szeretnék egy munkára?

Róbert:Csak a legfontosabb iratokra lesz szükség, mégpedig: személyi igazolvány és lakcím kártya, adó- és TAJ kártya, érvényes nappali tagozatos diákigazolvány/ideiglenes diákigazolvány. Ha valaki épp passzív féléven van, akkor szükség lesz egy iskolalátogatási igazolásra is.

Ezeken kívül szükségeltetik még valami, például fénykép?

Mi nem kérünk külön fényképet, az viszont nem árt, ha van egy jól megszerkesztett önéletrajz.

Már nagyjából tisztában vagyunk a dolgokkal, viszont egy apró részletről megfeledkeztünk, mégpedig arról, hogy hány éves kortól lehet munkát vállalni?

A törvény 16 éves kortól engedi a munkavállalást. Nyár szünetben 15 évesen is lehet dolgozni szülői hozzájárulással.

Gyakran halljuk, hogy a felnőttek a felmondási időről beszélnek. A diákmunka esetében is találkozhatunk vele?

Igen. A szerződéseket határozott időre kötjük, így harminc napos felmondási idő van, amit írásban kell jelezni.

Ezen kívül a betegállomány miként érinti a diákmunkát vállalókat?

Betegállomány nincs, hiszen TB-t sem vonunk a diáktól. Ha valaki beteg lesz és nem tud menni dolgozni, azt mihamarabb jeleznie kell az iskolaszövetkezet felé, majd egy orvosi igazolást is le kell adnia.

 

Keressétek elő a fiók aljából a papírjaitokat, öltözzetek fel csinosan (bocsánat uraim, elegánsan) és jelentkezzetek. Ha már betöltöttétek a tizenhatodik életéveteket és akár egy mustármagnyi érdeklődést mutattok az egyik munkaterület iránt, akkor ne habozzatok! A cikk következő részében a munkabérről lesz szó, a tudásunk meg akkora lesz, hogy már-már ki fog csordulni a pohárból. Hajrá!

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák alkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved