Emelkedő tengerszint


kidsnews (127éves) - 4 éve

Nemcsak emelkedik, hanem vélhetően egyre gyorsabb ütemben nő a vízszint – legalábbis ezt sejteti egy tanulmány 25 év műholdas adatai alapján. A vizsgálat során európai és NASA műholdak adatait használták fel. Megállapították, hogy a vízszint emelkedésének gyorsulását elsősorban Grönland és az Antarktisz jégtakarójának olvadása okozza. Ha a helyzet nem változik, akkor a Coloradói Egyetem egyesített környezettudományi kutatóintézetének szakemberei szerint 2100-ig 65 centiméterrel emelkedik a világtengerek vízszintje, ami súlyos problémákat okoz a tengerparti városokban.

A világtengerek vízszintjének változása műholdas mérések alapján 1992–2014 között. Az óceánok területének legnagyobb részén a vízszint emelkedése tapasztalható, bár a maximális, 7 cm-es emelkedést csak kisebb területeken mutatták ki. (Kép: NASA Scientific Visualization Studio)

A fenti térkép kinagyított részlete. (Kép: NASA Scientific Visualization Studio)

(Egy korábbi tanulmány szerint az elmúlt két évszázadban az Egyesült Államokban két tendencia érvényesült egyértelműen és egyirányúan: a tengerszint emelkedése és a népesség tengerpartok felé vándorlása, koncentrálódása a tengerpartokon. Kimutatták, hogy az 1870-es évektől évtizedünk közepéig a tengerszint mintegy 20 cm-rel emelkedett. A tanulmány részletesen foglalkozik azzal, milyen hatása van/lesz a vízszint emelkedésének a NASA űrközpontjaira, amelyek közül néhány közvetlenül a tengerparton létesült.)

A tengerszint jelentős emelkedése súlyosan érintené többek közt a Kennedy Űrközpontot. (Kép: NASA)

A kutatás vezetője elmondta, hogy becslésük konzervatív, azaz évszázadunk hátralévő részére vonatkozó extrapolációjuk készítésekor feltételezték, hogy a vízszint emelkedésének üteme ugyanakkora marad, mint az elmúlt negyedszázadban. Hozzáteszi azonban, hogy látva a jégtakaró jelenlegi változásait, nem tartják valószínűnek az állandó tempójú növekedést, az adatok máris inkább az emelkedés gyorsulására utalnak. A légkörbe jutó üvegházgázok kétféleképpen is hozzájárulnak a vízszint emelkedéséhez. Egyrészt, a tengervíz melegedése miatt a víz hőtágulása emeli a vízszintet, ez mintegy felét tette ki az elmúlt 25 évben megfigyelt maximum 7 cm-es vízszint-emelkedésnek. A vízszint emelkedésének további részét a szárazföldi jégtakaró megolvadása nyomán a tengerekbe kerülő víz okozza.

A műholdas mérések alapján megállapították, hogy míg az 1990-es években a vízszint átlagos emelkedése kb. 2,5 mm volt évente, addig ez napjainkra kb. 3,4 mm/évre nőtt. A méréseket 1992 óta a TOPEX/Poseidon, valamint a Jason–1, –2 és –3 műholdak végezték. A műholdakat a NASA, a CNES, az Eumetsat és a NOAA üzemelteti, a tengerszint mérési adataikból levezetett emelkedése az ábrákon látható.

Mindamellett, a vízszint emelkedésének gyorsulását nehéz pontosan kimutatni. Részben azért, mert időszakos események jelentős változásokat okozhatnak. Ilyen volt például a Mount Pinatubo vulkán 1991-es kitörése, ami azonban még a TOPEX/Poseidon pályára állítása előtt történt. Emellett a különböző éghajlati fluktuációk (például az El Niño és a La Niña jelenségek és a csapadék eloszlásának anomáliái) is megzavarják a vízszint emelkedésének szabályos menetét, így nehéz pontosan azonosítani az évszázados tendenciákat. Ezek kiküszöbölése érdekében a kutatók számításaik során különböző éghajlati modelleket is felhasználtak, valamint figyelembe vették a helyszíni, valamint a repülőgépekről és hajókról végzett vízszintmérések eredményeit is.

A közeljövőben az eddigieknél is pontosabb műholdas mérések várhatók, mert a NASA idén két olyan műhold pályára állítását tervezi, amelyek a tengerek vízszintjét (is) mérik. Az egyik a GRACE-FO (Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-on) küldetés, amelyet a NASA a német GeoForschungsZentrummal (GFZ) közösen épít, és a 2002-től tavalyig működött GRACE küldetés folytatása lesz. A másik NASA ICESat-2 műholdja, amellyel a földi sarkvidékek jégtakarójának változásait szeretnék vizsgálni.

Both ElődForrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved