Ha a Whatsappon elküldöm az emailt?!


kidsnews (127éves) - 4 éve

A hét témája nem is lehet más mint Mark Zuckerberg Facebook vezér meghallgatása. Ahol az amerikai kongresszus szenátorai és a képviselőház tagjai két napon át izzasztották folyamatosan a láthatóan sok mindenben  felkészült fejest. Zuckerberg meghallgatást a Facebook legutóbbi botránya miatt kezdeményezték, de nyilván benne volt már a slamasztikában az oroszok által meghekkelt amerikai választások óta.

Két fontos témára érdemes odafigyelni a színjátékból. Az első kérdés nem is volt más valójában, minthogy a Facebook hogyan fog megvédeni bennünket a saját hülyeségünk ellen?!  Mit fog megtenni annak érdekében, hogy kamu profilokkal és álhírekkel, fizetett hirdetésekkel nem lehessen mindent elhítetni a Facebook népével. Az amerikai és leginkább hatalmas gigavállalatok részéről igen ritka – sőt mondhatnám, hogy eddig a pillanatig példa nélküli volt –, hogy ilyen esetekben magukra vállalják a felelősséget. Ezzel a hagyománnyal szakítva Zuckerberg szavai szerint, súlyos hibának tartja, hogy épített egy rendszert, amit az emberekre bízott, hogy használják saját belátásuk szerint. De ezt az internet egyszerű népe rosszul használta és használja, míg kicsiny bolygónk hatalomvágyó politikai és gazdasági elitje inkább kihasználta és továbbra is kihasználja a Facebook adta lehetőségeket.

Mark Zuckerberg elképzelése szerint lesz olyan mesterséges intelligencia, ami képes lesz szűrni a fake proflikat és híreket, oldalakat. Arra sajnos nem kaptunk választ, hogy ezt a mesterséges intelligenciát pontosan milyen elvek mentén fejleszti a csapata. Elmondása alapján jelenleg 15 ezer alkalmazott végzi az ellenőrzéseket, de ezt a számot további ötezerrel szeretné emelni. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a fizetett hirdetésekkel nem fog tudni mit kezdeni a Facebook, hiszen a hirdetések adják a vállalat bevételét. Felmerült ötletként a meghallgatás alatt a fizetősé válása a facebooknak, de ezt többször is hangsúlyozta, hogy személy szerint az ingyenes platformot tekinti iránynak.  Így a minden tiszteletet megérdemlő komoly társadalmi felelősségvállalási hajlandóságról tanúbizonyságot tévő vezető sem fog tudni az emberi butasággal mit kezdeni, csak bízni, hogy a netes társadalom tagjai képesek lesznek megfelelő helyen kezelni a hirdetések tartalmait.

Az viszont megállapítható volt az egész meghallgatás alatt, hogy amíg Mark Zuckerberg igyekszik egy egész világot átszövő giga vállalat élén jól átlátható, felelősségteljes munkát végezni és még arra is hajlandó, hogy pusztán helyzetéből adódón elvigye a balhét sok hatalom éhes és kapzsi embertársunk helyett. Addig az emberiség  vezetői ( ez estben az Egyesült Államok kongresszusának szenátorai) arra sem viszik a fáradságot, hogy egész minimálisan felkészüljenek egy olyan meghallgatásra, aminek olyan nézettsége van, mint a négyévente megrendezendő olimpiának. Kérdéseik legtöbb esetben sokkal inkább látszottak szenzáció hajszolásnak, mint valós probléma megoldás keresésnek. Noha azért hárításban a facebook vezetője sem kellett félteni.

A másik fő kérdés – és itt már korántsem kiáltható ki szentnek a Facebook és csapata –, hogy mit fog tenni, hogy ne élhessenek vissza a felhasználok adataival. Ezen a területen már sokkal kevésbé volt kényelemes helyzetben Zuckerberg. Sokszor elismerte, hogy hibáztak. Sőt az is többször szóba került, hogy több ilyen probléma is lehet, és nem csak magán cégek, hanem kormányok is próbáltak visszaélni a Facebook rendszerével. Nem kaptunk választ olyan egyszerű kérdésekre sem, minthogy kijelentkezés után is gyűjt adatokat a facebook a felhasználójáról, vagy hogy pontosan hány app is szedegeti le a facebook adathalmazáról az őt érdeklő adatokat. Az egyetlen jó hír a kérdésben, hogy Mark Zuckerberg által fémjelzet világóriás hajlandó együttműködni a világ vezetőivel, így csak az a kínzó félelmünk lehet még, hogy a világ vezető megfelelően felkészültek ahhoz, hogy jó válaszokat adjanak az online tér kihívásaira.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitteren is. 

 2017 Kidsnews | All rights reserved