Havanna Táncstúdió – A második otthon


Gubányi Patrik (19éves) - 4 éve

A Havanna Táncstúdió 2009-ben alakult Salgótarjánban Nyilas Dániel és Nyilas-Antal Barbara vezetésével, hogy népszerűsítse a latin, illetve standard táncokat a fiatalok körében, ami sikerült is.

Megtudtuk tőlük, hogy a latin táncok öt típusból állnak, versenyeken a következő a sorrend: samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive. A versenyeken csak a három legmagasabb besorolásban táncolják mind az ötöt. E osztályban, ami még a legalacsonyabb osztály 3 tánc van: cha-cha-cha, rumba, jive, D osztályban előbukkan a samba, ami elég ritmusos brazil eredetű tánc. C osztálytól azonban már lehet mind az öt fajtát táncolni, amihez elég sok energia kell és megfelelő állóképesség.

Sokszor hallani a standard tánc kifejezésről, ez a versenyszám is ötféle táncból áll: angol keringő, bécsi keringő, tangó, slow fox, quickstep, az utóbbi egy elég gyors tánc.

Az egyesület jelenleg 40 fővel működik, tagjainak életkora 6-18 év közötti. A tánc oktatása, a tánckultúra nevelés korosztályonként, illetve tudásszintenként történik. A fiatalok heti rendszerességgel, meghatározott óraszámban vesznek részt az edzéseken, a tudásszintjüknek megfelelően igyekeznek elsajátítani a táncokat. A klubhoz csatlakozó új tagoknak nem kötelező versenytáncossá válniuk. A latin, illetve a standard táncok alapjaival történő ismerkedés tökéletes délutáni kikapcsolódást nyújt. Rossz tartás esetén is nagyon ajánlatos, hiszen az egyenes hát elkerülhetetlen tánc közben, emellett megfelelő önbizalmat és magabiztosságot ad művelőinek.

Én kifejezetten a tartásom miatt kezdtem el táncolni, az elején elég fura érzés kapott el, hiszen úgy éreztem, hogy nem tudok majd felzárkózni a többiekhez, viszont Dani, az edzőm rengeteget segített és önbizalmat adott. Elég gyorsan beilleszkedtem, bár egy ilyen jó csapathoz nem nehéz, aztán hirtelen az első versenyemen találtam magam, ami nagyon furcsa volt, hiszen korábban külső szemlélőként, csak a tévében láttam ilyet. Amikor odacsöppentem úgy éreztem, hogy most már én is tudok valamit. Az már csak ráadás volt, hogy a versenyt meg is nyertük. Innentől kezdve a tánc és én úgymond elválaszthatatlanok vagyunk. Amikor a szürke hétköznapokon elindulhatok a táncterem felé, hirtelen minden szebbé válik és tánc közben minden probléma és az adott nap negatívumai elszállnak és csak a mozgás létezik.

A Havanna táncstúdióban kiemelt hangsúlyt kap a tehetséggondozás is. Ezért a társulat kiemelkedően tehetséges táncosai hazai és nemzetközi versenyeken is rendszeres indulók, amelyekről mindig kitűnő eredményekkel térnek haza. Érdemes még megemlíteni, hogy a stúdió táncosai nemcsak szívesen utaznak versenyekre, hanem maguk is szívesen vállalják a házigazda szerepét. Így a táncstúdió már kétszer rendezett Havanna kupát, ahová több száz táncos érkezett, azért, hogy megmutassák a verseny bíráinak a tudásukat.

Az egyesület jelenleg legmagasabb osztályos táncosai:

Varga Sándor – Laurencsik Liliána: A páros első C osztályos versenye a kelet-magyarországi területi bajnokságon volt, ahol 11 párosból a 2. helyen sikerült végezniük ifjúsági kategóriában.

Pál Péter – Pál Katalin: A páros érdekessége, hogy tagjai testvérek, akik még csak 13 évesek, de már közel C osztályosként táncolhatnak. Rengeteg dobogós eredményt értek már el. A Havanna Táncstúdiónak bajnoki reménységei között vannak számon tartva. Különlegességük, hogy standard táncokból is versenyeznek, így várhatóan rövid időn belül magasabb osztályba kerülnek.

Gubányi Patrik – Kacsák Brigitta: Közel egy éve táncolnak együtt, ami nagyon jó döntésnek bizonyult, mert közös munkájukat sok elismeréssel díjazták a versenybírók. Így magasabb kategóriában mérettették meg magukat a kelet-magyarországi területi bajnokságon, ahol 13 párosból az 5. helyen végeztek a felnőttek között.

Mindemellett több páros működik aktívan az egyesületben, akik nem olyan régen kezdték a versenyzést, viszont ígéretes a szorgalmuk és az elszántságuk. – meséli jogos büszkeséggel Nyilasi Dániel. Ezek az eredmények nem a semmiből születnek, hiszen az edzők aktívan dolgoznak azért, hogy a versenyekről eredményesen térjenek vissza a táncosok. Dani a gyerekek még nagyobb fejlődése érdekében hívott vendégoktatókat az egyesületbe, hogy ezáltal még sikeresebbek legyenek a versenyző párosok. Az egyesület vendégoktatói: Turcsány Gergely és Bendó Csilla profi magyar bajnoki ezüstérmesek. Hatalmas tudást adnak át a gyerekeknek, ezáltal egyre több érmet hoznak az egyesületnek – mondta Dániel.

 

Reméljük, hogy minél többen kaptatok kedvet, ehhez a mozgáskultúrához, ha szeretnétek, mindenképp próbáljátok ki, hiszen remek sport, illetve élmény is egyben.

 

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved