Hogy állunk itthon a napenergiával?


kidsnews (127éves) - 3 éve

Egyre többször és egyre többhelyen hallani az alternatív energiákról. Nagyjából az új évezred kezdetére, illetve a huszadik század végére egyértelművé vált, hogy nem a fosszilis energiahordozóké a jövő, hanem sokkal inkább a megújuló energiaforrások jelentik majd az emberiség számára a biztonságos alternatívákat. Egy olyan megoldást kínálva, amivel a technológia képes fejlődni, viszont környezetünket is képesek vagyunk megóvni és nem sodorjunk bolygónkat a katasztrófa szélére.

Hazánk kifejezetten jó földrajzi adottságokkal rendelkező helyen helyezkedik el alternatív energiahordozók szempontja szerint is, ezért a szélenergia, napenergia, biomassza és még a geotermikus energia is értelmes alternatíva lehet számunkra. A lehetőségek száma végtelen, hiszen a technológia napról-napra fejlődik, és Magyarország esetében is komoly potenciál rejlik a különböző módszerekben. Ezért kíváncsiak voltunk hol tartunk ezen a téren, elsőként a magyarországi napenergia felhasználásának jártunk utána, szerencsére az MVM csoport szakembere, Gerőcs Vendel szívesen válaszolt kérdéseinkre.

Kidsnews.hu: Jelenleg hány megújuló energiaforrás működik hazánkban?

Vendel: A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánkban a megújuló energiaforrások 2016-ban a bruttó áramtermelés 7,2 százalékát tették ki.

Az MVM Csoport célja, hogy nagyban hozzájáruljon a Nemzeti Energiastratégiában foglalt célok teljesítéséhez, és hazánkban a megújuló energiaforrások aránya 2020-ra elérje a 14,65 százalékot. A társaságcsoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó leányvállalata, az MVM Hungarowind Kft. jelenleg is egy 23 MW beépített kapacitású szélerőmű parkot üzemeltet Győr-Moson-Sopron megyében. Emellett az ország egyik legnagyobb, 10 MW beépített kapacitású naperőmű-beruházását valósította meg sikeresen a pécsi Tüskésréten. Idén pedig tovább növeli a megújuló energiatermelő kapacitásait: hét projekt keretében országosan 110 naperőművet épít Európai Uniós társfinanszírozással. A 110 naperőmű összkapacitása eléri a 100 MW teljesítményt, az általuk megtermelt villamos energia nagyságrendileg 50 000 háztartás, azaz egy Székesfehérvár méretű város lakosainak éves villamosenergia-szükségletét képes fedezni.

Miért éppen a napenergia mellett döntöttek?

Az MVM célja, hogy meghatározó szereplője legyen Magyarország megújuló energiatermelésének. A megújuló energiatermelés bővítésével kapcsolatos tervei között szerepel fotovoltaikus, biomassza és depóniagáz bázisú erőművek létesítése is. Hazánk földrajzi adottságai kiválóak a napenergia térhódításához, valamint a naperőművek pénzügyi megtérülési mutatói is alátámasztják, hogy az MVM jelenleg a naperőművek létesítésére koncentráljon.

A naperőműves beruházások megvalósítása azonban nem csupán az energiaellátás biztonsága és folyamatos fenntartása miatt lényeges, hanem a hazai energiatermelésnek az EU-s és nemzetközi éghajlatvédelmi célkitűzésekkel való összhangja miatt is. A naperőművek tisztán, károsanyag kibocsátás nélkül termelnek villamos energiát. Az MVM 110 új naperőművének köszönhetően évente több mint 100.000 tonnával fog csökkenni az ország szén-dioxid-kibocsátása. Ez 50.000 személyautó átlagos éves futásteljesítménye során kibocsátott károsanyag mennyiségének felel meg.

Mennyire hatékonyak a naperőművek a téli időszakban?

Minél nagyobb a beeső napsugárzás energiatartalma, annál több villamos energia termelésére képes egy napelem. A nap télen is süt – kétségtelen azonban, hogy a téli időszakban alacsonyabb hatásfokkal üzemelnek a naperőművek, mivel a napsütéses órák száma csökken, a beérkező napsugárzás intenzitása pedig alacsonyabb. Éves átlagban azonban, a napsütéses órák számát és Magyarország földrajzi adottságait tekintve elmondható, hogy hazánk kimondottan jó adottságokkal rendelkezik a naperőművek létesítése szempontjából.

Mikor kerülnek be a hálózatba a naperőművek, mikortól termelnek majd energiát számunkra?

A beruházások 2018 januárjában a Miskolc melletti felsőzsolcai, majd márciusban a paksi erőmű építésével megkezdődtek, a jelenlegi előkészítettség alapján várhatóan itt kezdhetik meg kereskedelmi üzemüket a hét projekt első erőművei 2018 második félévében. Ezen túlmenően a projekt további naperőműveinek engedélyeztetési és kivitelezési munkái is folyamatosan zajlanak.

Németországról hallani, hogy 2050-re már az összfogyasztásnak 80% szél-, nap- és vízenergiából származna, ezzel hogy állunk itthon? Van valamilyen tervük, jövőképük erre vonatkozóan?

Az MVM Csoport számára az energiaellátás biztonsága és a fenntarthatóság kulcsfontosságú. Mivel Magyarország áramellátását tekintve 50 százalékban jelenleg is importra szorul, az MVM legfontosabb célja, hogy ezt az arányt az ország energiafüggetlenségének érdekében csökkentse. Ez a Paksi Atomerőmű hatékony működtetésével és az egyre bővülő megújuló energiaforrásokra épülő energiatermeléssel valósítható meg. A 110 új naperőmű éves szinten több mint 110 GWh villamosenergia-termelésre lesz képes. Ez a mennyiség 50 000 háztartás, egy Székesfehérvár méretű város éves villamosenergia-szükségletét képes fedezni. Az MVM Csoport Magyarország és az Európai Unió céljaival összhangban továbbra is elkötelezett a környezetbarát, károsanyag-kibocsátás mentes energiatermelés mellett, és a naperőművi beruházásokat követően, további megújuló energiaforrásokon alapuló termelői egységek építésének lehetőségét is vizsgálja.

Köszönjük a segítséget az MVM-nek és Gerőcsi Vendelnek. Reméljük, hogy hazánk is mielőbb csatlakozik majd a környezetbarát zöldenergiát használó élbolyhoz, ahol Svédország a listavezető az 53,8 százalékos zöldenergia használattal, őt követi Finnország 38,7 százalékkal, a harmadik pedig Lettország 37,2 százalékkal.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved