Interjú Burján Csabával, téli olimpiai bajnokunkkal


Naan (17éves) - 3 éve

Valószínűleg egész Magyarország egy emberként ünnepelt a tévé előtt február 22-én, amikor is a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó (Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor) a 2018-as téli olimpián megszerezte hazánk első téli olimpiai aranyérmét 5000 méteren. A csapat fiatal tehetségével, Burján Csabával volt szerencsém interjút készíteni nemrég.

Kidsnews.hu: Kipróbáltál más sportot is a gyorskorcsolyán kívül? És miért pont ezt választottad?

Burján Csaba: Kipróbáltam sok mindent. Hokiztam az elején, meg fociztam, a tesómmal pedig rövid időre a ritmikus sportgimnasztikát is, de 10-15 éve már csak korizom. Azért a gyorskorcsolyát választottam, mert ez tetszett meg a legjobban, és ebben voltam jó. Kevesen űzték ezt a sportot akkoriban, amikor én kezdtem. Országos versenyeken egyből dobogóra tudtam állni. Nagyon tetszett a sebesség is benne.

Amikor elindultatok Phjongcshangba, az olimpiára, gondoltad volna, hogy olimpiai bajnokként térsz haza?

Elég nehezen kezdődött az év. Éremben titkon mindenki reménykedett, de nem nagyon gondoltunk arra, hogy hogy jövünk haza. Csak a versenyre, s vele a feladatra koncentráltunk.

Kiket tartottatok a legesélyesebbeknek a döntő előtt?

A kínaiakat, illetve a koreaiakat, akik ugye elestek. Ők szerintem papíron a legerősebbek, ha nem hibáznak. A kanadaiakat nem tartottuk annyira veszélyesnek, de aztán ők is nagyon jól mentek, egy kicsit talán meg is lepődtünk azon, hogy ennyire harcban vannak. Amikor a koreaiak elestek, megnyugodtunk egy kicsit, de szerintem nem változtatott sokat a futamon. Kicsit könnyebb lett, de ekkor sem kezdtünk el azon gondolkodni fejben, hogy akkor most hátra lehet dőlni.

Milyen érzés volt, amikor megnyertétek az olimpiát?

Semmihez sem hasonlítható! Igaz, volt ugyan 2-3 perc, amikor vártunk a bírókra. Már többször is akadt abból gond, mi számít hivatalosnak, mi az a pont, ahonnan már nem lehet megváltoztatni a döntést. És általában az az eredmény, amit kiírnak a főkijelzőre, az a végleges, és utána kezdtünk el örülni.,

Mi a véleményed a magyar gyorskorcsolya utánpótlásról?

Most már a legkisebbeken, a 10-15 éves korosztályon látszik, hogy jobb szinten vannak, mint amikor én kezdtem, de sajnos, a közvetlen utánunk lévő junioroknak most nem igazán megy jól. Az ember ugye elvárná, hogy ők jobban menjenek az új lehetőségek miatt, mint anno mi, de ők még sajnos nincsenek olyan szinten, mint amilyen az elvárt lenne.

Ha a gyorskori sportág ilyen iramban fejlődik, mint most, akkor szerinted van arra lehetőség, hogy olyan ismert lesz hazánkban, mint a foci vagy a kézilabda?

Hát ehhez azért szerintem hosszabban tartó sikerek kellenek, hogy ilyen jók legyünk. Nagyon kíváncsi leszek, hogy föl tudnak-e nevelni még sztárokat a mostani fiatalokból, ez azért kérdéses. De azért pár évvel ezelőtt (Jászapáti) Petra és Ádó (Liu Shaoang) sem voltak még ilyen magas szinten, mint most, aztán ők is belejöttek. Úgyhogy szerintem, ha minden ilyen iramban fejlődik tovább, akkor lehet egy új magyar sikersportág, és lesz olyan ismert, mint az úszás vagy a kajak.

Van esetleg tipped, tanácsod azoknak a fiataloknak, akik most kezdik el ezt a sportot?

Ez egy kemény sport, úgyhogy nagyon komolyan kell venni. Az elején természetesen meg kell szeretni, de ha már elkezdenek komolyabban korizni, akkor arra kell koncentrálni, hogy precízen csinálják, és ne csak félig-meddig oldják meg a feladatot, mert az alapok megtanulásakor kell a legjobban odafigyelni.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved