Jól van gyerekem, ha tudsz valami érvet mondani mellette, akkor kaphatsz!


Tigirl (16éves) - 4 éve

Ahogy ígértem, folytatjuk a „Paciii-t akarok!” című cikkünket Dr. Molnár József lóspecialista állatorvossal, amely a lótartásról, illetve az egyéb fontos tudnivakról szól. Előző cikkünkben ott tartottunk, hogyha jól megtervezzük, átgondoljuk a lóvásárlást, és esetleg eljutunk odáig, hogy megvennénk az állatot mire kell felkészülni. Magyarországon a legdrágább, fajtatiszta kutyák is legfeljebb „csak” 2-3 százezer forintosak, viszont egy ló ára innen indul, onnantól pedig a határ a csillagos ég. Egy lovat körülbelül 1-2 millióért érdemes megvásárolni, mert az már összességében kifizetődőbb.

Felvetődhet a kérdés, hogy mégis miért ilyen brutális összegekben kell gondolkodni, ha lótartásra adnánk a fejünk. Azonban, ha belegondolunk, például a lovarda megépítése is rengeteg pénzt emészt fel: először is kell egy pálya, amihez csak a jó minőségű talaj máris 3-4 millió Ft. Akkor még szükség van egy fedeles lovardára, ahol eső, hó vagy sötétség esetén is lehet lovagolni. Ez már 10-20-30 millió Ft. Kell egy traktor, vagy valamilyen gép, amivel a takarmányt lehet szállítani. Kell istálló, amit rendszeresen karban kell tartani, mert az szokott a leggyorsabban tönkre menni: a lovak összepiszkítják, kirúgják a falat vagy az ajtót, lerágják vagy kidöntik a karámfákat, ergo nagyon sok pénz megy bele ebbe is. És ezek mellett még a lovászokat is meg kell fizetni.

Tehát ahhoz képest még egész jól járunk, ha a bértartásért havi 100.000 Ft-ot fizetünk… Egyébként inkább közepes vagy drága bértartásban érdemes adni a lovunkat, mert ott biztosan jobbak a körülmények. Rendben, tegyük fel, hogy van már lovunk és van hol laknia. Mit kell még biztosítani számára/számunkra?

Az előző cikkben már ismertettem egy csomó költséget, de nem mindet. Például ha Winnetou-sat akarunk játszani, szőrén is meg lehet ülni a lovat, de célszerű neki felszerelést is venni: nyerget, kantárt, kötőféket, vezetőszárat, és ezeket rendszeresen le kell cserélni, vagy újat kell venni. Ezekből a kiadásokból simán összejön 100-200 ezer Ft is. Ha már megvan ez is, akkor kell magadnak szerezni egy edzőt, aki megtanít lovagolni, ami szintén egy állandó költség. Amikor elkezdesz lovagolni, el kell döntened, meddig akarsz eljutni. Díjlovas, „military lovas”, esetleg díjugrató szeretnél lenni, vagy csak simán, hobbiból szeretnél tanulni, hogy ki tudj menni a lovagolni az erdőbe, mezőre, terepre.

Nagyon sok helyen a ló a szabadság, a természetesség jelképe… Vagy ha például Ausztriában utazunk, sok helyen láthatunk szabadban legelésző lovakat… Nem lenne így jobb nekik?

De igen, ez lenne neki a legjobb, mivel a ló egy szabad szellem, ő a természetben érzi magát a legjobban. Ezen kívül nem lesz tüdőbeteg, hasfájós, sem kólikás (a „lovak hasfájása”, egy tünet, amely mögött számos betegség lehet – a szerk.), viszont nagyobb az esélye, hogy megsérülnek: belelépnek egy gödörbe, elcsúsznak a jégen. A méregdrága sportlovakat pont ezen kockázat miatt tartják egy kis boxba bezárva, jóformán vattába csomagolva. Ezeket az állatokat, egy úgynevezett jártatógépbe vezetik, ahol körbe-körbe tudnak sétálni és kicsit ügetni is, így ki tudják elégíteni a napi mozgásigényüket.

Sok esetben ezért nem olyan boldogok a sportlovak, mert ők nem kapnak abból a szabadságból, amit a kint élő társaik élvezhetnek. A szaglászást, a nézelődést nem tudják pótolni a karámon, boxon belül.

Talán a legeslegjobb életforma egy lónak az az, hogy ha egy ménesben élhet egy füves legelőn. Ez áll a legközelebb az ő természetükhöz, ilyenkor a legkiegyensúlyozottabbak.

És mit tegyünk, ha a ló már idősebb lett?

Van még egy nagyon fontos döntés, amit a lótartóknak meg kell hozniuk előbb-utóbb: mit kezdenek a lóval, hogyha az megöregszik? Amíg egy idősebb kutya ugyanúgy szerethető, addig egy idős ló esetén ez nem biztos: ugyanis egyfajta „pénzkidobásnak” is fel lehetne fogni az öreg ló tartását. Velük már nem nagyon lehet mit csinálni, mert betegesebbek, gyógyszereket kell nekik adni, esetleg sántikálnak, és nem lehet már rajtuk lovagolni. A bértartás, a takarmány, az állatorvosi költség sajnos ugyanannyi ilyenkor is, ha nem nagyobb. Ez egy nagyon nehéz döntés, mivel a ló ilyenkor már nem tudja visszahozni a belé fektetett pénzt, kvázi értéktelenné válik.

Persze nekünk, akik szeretik az állatokat egyáltalán nem értéktelen, de nekünk sem gazdaságos. Ráadásul egy ló sokáig él, mondjuk egy kutyához képest: az is előfordulhat, hogy 15 éves koráig tudsz rajta lovagolni, de megéli a 28 évet.

Régen, ha egy lónak már nem volt haszna, elküldték a vágóhídra, akár 15 évesen is. Hál’ istennek ma már egyre több öreg lovat kell kezelnünk, ami azt jelenti, hogy a lótulajdonosok nem akarnak kolbászt készíttetni kedvencükből, mert a társuknak tekintik őket. Én is sokkal jobban szeretek egy olyan lovat gyógyítani, akiről tudom, hogy fontos valakinek.

A címbe rejtett kérdésre szeretnék végül választ kapni: miért csodálatos lótulajdonosnak lenni?

Először is, a ló maga a megtestesült természet. Ha kiraknánk az erdő vagy a puszta közepén, ő megélne ott, annyira közel áll a „vadonhoz”. Az a gond, hogy ma már túl sok az olyan ember, aki teljesen elszokott a természettől, mert két csepp eső esetén is bemenekül a házba; nem tudja magát rendesen összepiszkolni; vagy ha csak kicsit megy lejjebb a Nap, máris lámpát gyújt. Teljesen kikerültünk a természetes környezetből, és ezt a ló visszahozza az életünkbe, mert amíg a kutyát, macskát az ember eső esetén beviszi a lakásba a kandalló mellé, addig a lóhoz neki kell kimennie hóban is, fagyban is. Nagyon fontos dolog, hogy ki tudjunk lépni a komfortzónánkból. Szerintem a ló ebben a tekintetben jobb, mint a kutya vagy a macska.

Emellett a ló nagyon nyugodt és szelíd. Egyszerűen, már ha a lovak közelében vagyok, érzem, ahogy sugárzik belőlük a melegség, amitől olyan jó érzés velük lenni. Amikor vizsgálom vagy gyógyítom őket, úgy érzem, hogy megnyugszom. Ilyenkor szoktam feltenni a kérdést magamban, hogy „Vajon valójában melyikünk gyógyít?”.

Dr. Molnár József így fejezi be beszélgetésünket: „Van egy bölcs mondás: akit egyszer megfertőz a lószag, az elveszett. Ezzel teljes mértékben egyetértek.”

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved