Közösségi média most már nyíltan is a nemzetbiztonsági ellenőrzés része lesz.


kidsnews (127éves) - 4 éve

Donald Trump amerikai elnök már korábban is azt javasolta, hogy az USA nemzetbiztonságáért felelős hatóságai az Egyesült Államokba belépni szándékozóról gyűjtsenek adatokat a közösségi média felületekről is. Ami nem is olyan földtől elrugaszkodott ötlet, persze meglepő lenne, ha ezt eddig se tették volna meg. Főleg miután 2007 májusban az Egyesült Államok külügyminisztériuma már utasította az amerikai külképviseleteket, hogy amennyiben szükségesnek ítélik, a vízumkérőről ellenőrizzenek adatokat és információkat akár a közösségi média felületéről is.

Egy új javaslat szerint mostantól az USA külügyminisztériumának elképzelése szerint az Egyesült Államokba vízumot kérők jelentős részének a vízumkérő lapon a kérelem időpontjától számított öt évre visszamenőleg fel kell majd tüntetnie a közösségi médiában létrehozott fiókjának címeit, hogy így is ellenőrizzék az USA-ba belépni kívánókat. A kiadott állásfoglalás szerint a szigorúbb és a média felületekre is kiterjedő ellenőrzések elsősorban majd azokra vonatkoznak, akiknek esetében felmerülhet a terrorizmussal vagy más, az amerikai nemzetbiztonságot érintő kapcsolataik miatt a kétség, és ezért esetleg nem kaphatnak vízumot.

 

A ötletért számos jogvédő szervezet azonnal sortüzet zúdított az amerikai kormányra, mivel szerintük a törvény sérti az emberek magánéletéhez való jogát és megkérdőjelezik a javaslat hatékonyságát is mondván, a valódi veszélyt jelentő személyek hamis usereket fognak üzemeltetni, vagy egyszerűen eleve meg sem adják az online azonosítóikat. Az emberjogi szervezetek arra is igyekeztek rámutatni, hogy az intézkedés tervezet nyilvánvalóan sokkal inkább az arab és muzulmán országok állampolgárait és közösségeinek tagjait érintené.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák alkotói közösségünk írásait.

 

 Forrás:

hvg,hu, kitekino.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved