A krillek átalakítják az óceáni műanyagokat


kidsnews (127éves) - 4 éve

Újabb szintjét ismerhetjük meg az óceáni környezetszennyezésnek, egy eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel az ausztráliai Griffith Egyetem kutatói, olvasható a Nature Communications című folyóiratban napvilágra került tanulmányban.

 Amanda Dawson ebben osztotta meg a világ tudósaival egy új kutatás eredményét, ami szerint az Euphausia superba faj (krill) képes emésztéssel megváltoztatni a műanyagot, egész pontosan műanyagszemcsékké őrölni a polietilént. A krill az egyik kedvelt eledel az óceáni táplálák láncban, ezáltal a műanyag a kis állatokon keresztül bekerül az őket elfogyasztó nagyobb tengeri élőlények szervezetébe is. Így a mikroműanyagok a nagytestű állatokra is veszélyt jelentenek, különösen a bálnákra, a cápákra és néhány rája fajra, amik megeszik a műanyaggal fertőzött rákokat. Az rákokban található műanyag az állatok szervezetében felhalmozódik, ezzel gyulladást okoznak, ami pedig testsúly és étvágy csökkenést vált ki.

Napjainkban évente több mint 8 millió tonnára becsülik az óceánokba kerülő műanyagok mennyiségét, ezzel tönkre téve az óceánok és bolygónk ökoszisztémáját. A tengereinket elárasztó szeméthalom nem kíméli az Északi-sarkvidéket sem, beépülnek a jégbe, amivel tovább veszélyeztetik a sarkkörön túli életet.

 Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

greenfo.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved