A láthatatlan rasszisták – a Ku Klux Klán története


kidsnews (127éves) - 4 éve

Amikor a rasszizmus eszméje felmerül szinte mindenkinek az első gondolatai között ugrik be a KKK, vagyis a fehér csuklyás, lángoló keresztet cipelő furcsa alakok, akik az amerikai feketék ellen indítanak támadásokat. A szervezet népszerűségének csúcsa a két világháború közé tehető, amikor is három és hat millió közé becsülték a tagok számát.

A klán eredetét azonban kevesen ismerik, és ahhoz hogy megismerjük egészen az Észak és Dél háborújához kell visszanyúlnunk. A megzuhant déli területen a háborús vereség miatt csalódott embereket és a felszabadított rabszolgák nélkül összeomlott gazdaságot találunk.  Hat háborús skót veterán tennessee-i Pulaski városában alapította meg a Kyklos Klánt, ami a későbbi Ku Klux Klán.

Voltaképpen alapításkor csak egymás szórakoztatására gondoltak és tréfákat igyekeztek kieszelni, amivel elüthették az időt. Régi ezredesük házában gyülekeztek, és egy kósza ötlet alapján régi ágyneműkből csináltak maguknak jelmezeket, hogy szellemszerű megjelenésükkel, láncokat csörgetve végig vágtázzanak a városon és ezzel a frászt hozzák az ott lakókra.

Tréfáik a köztudottan babonás afroamerikai lakosok körében okoztak igazi rémületet, aminek következtében már nem volt olyan fiatal, aki ne akart volna belépni, mivel ebben az időszakban a fehér lakosság komoly sérelmeket hordozott magában a volt rabszolga közösséggel szemben.

Hamarosan a klán minden déli államban jelen volt. Aztán a rossz gazdasági helyzet és a déli államok kudarcélményeiben sebzett fehérek a feketeék jogainak kiterjesztésével, újraértelmezettek az egyesületet és elkezdték magukat kiválasztottnak tekinteni, akik a fehérek jogait hívatott védeni. A klán akciói egyre durvábbak lettek, és már nem csak a feketéket bántalmazták, ölték meg, de azokat a fehéreket is, akik kiálltak az emberi jogok mellett a színre való tekintet nélkül. 1868-ra már több mint ezer ember haláláért volt okolható a klán és annak tagjai.

Addigra a résztvevők a politikai szervezetekbe is beolvadtak és komoly fenyegetést jelentettek a kormánynak is. 1870-ben, amikor az afroamerikaik általános választójogot kaptak, a feldühödött KKK tagok rasszista elképzeléseik alapján rabszolgák ezreit végezték ki.  1871-ben a Kongresszus betiltotta a Ku Klux Klán működését. Ami aztán az Egy nemzet születése című 1915-ös film bemutatása után újjá éledt.

Ebben az időben már haladtak a kor félelmeivel és a feketék mellett üldözték a kommunistákat és a katolikusokat is, célkeresztbe kerültek a zsidók, sőt még a szakszervezetisek is.

A KKK a mai napig létezik titkos, körülbelül százötven kisebb csoportban, és nagyjából 5-8000 tagot számlál az USA különféle, de jellemzően déli államaiban. Napjainkban már az egyre növekvő számú latinó közösség jelenti a legnagyobb veszélyt a fehér fajra nézve nézeteik szerint. Anthony S. Karen amerikai fotóriporter évek óta fotózza a Klán tagjait, gyűléseit, a szürke hétköznapjait. Segítségével pontos képet alkothatunk a csoport tagjainak életéről, mindennapjaikról és a klánon kívüli társadalomban elfoglalt helyükről.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

képek: Anthony Karen

2017 Kidsnews | All rights reserved