Magyari Béla (1949–2018)


kidsnews (127éves) - 4 éve

Életének 69. évében elhunyt a magyar űrhajós, aki 1980-ban a Szojuz-36 tartalék személyzetének tagja volt.

Magyari Béla Kiskunfélegyházán született 1949. augusztus 8-án. A helyi MHSZ repülőklubban kezdett vitorlázó gépen repülni. 1967 és 1971 között elvégezte a magyar és a szovjet repülőműszaki főiskolát is. 1972-ben lett a magyar légierő repülőtisztje, 1977-ben első osztályú vadászrepülő minősítést kapott. 1978-ban századosi rendfokozattal választották a magyar űrhajósjelöltek közé. A Szovjetunió és a szocialista országok Interkozmosz együttműködésének keretében a tagországok képviselői űrutazáson vehettek részt. Végül két jelölt, Farkas Bertalan és Magyari Béla vett részt a felkészülésen a Moszkva melletti Gagarin Űrhajóskiképző Központban, 1978–80 között.

Felkészülés közben Vlagyimir Dzsanyibekov (balra) és Magyari Béla kutató űrhajós. (Kép: spacefacts.de)

A Szojuz-36 fedélzetén végül Farkas Bertalan jutott a világűrbe, szovjet társa Valerij Kubaszov volt. Magyari Béla és Vlagyimir Dzsanyibekov alkotta a tartalék személyzetet. Magyari a repülés alatt az irányítóközpontban dolgozott. A repülést követően őrnaggyá léptették elő és megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést. Mérnökdoktori címet szerzett, a rendszerváltás után fejlesztőmérnökként dolgozott a honvédségnél. Tanított a Budapesti Műszaki Egyetemen és dolgozott a katonai felderítő hivatalnál. Később a Belügyminisztérium, majd Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa volt, ahonnan 2006-ban nyugdíjazták. 2001-től hat éven át volt a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) elnöke.

Magyari Béla a MANT elnökeként kitüntetést ad át a 2004-es Űrnapon Szentpéteri Lászlónak (jobbra). (Kép: MANT)

Magyari Béla nagyszerű ember, sokak példaképe volt, az országban széles körben ismerték és elismerték. Emlékét megőrizzük!Forrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved