Medvehagymát csak okosan


kidsnews (127éves) - 4 éve

Medvehagyma a gombákhoz hasonlóan könnyen válhat végzetessé, ha nem hozzáértő szedi, mivel könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal az erdőben. Ha medvehagyma szedős kirándulást tervezel, akkor érdemes néhány dolgot elsajátítani.

A medvehagymának hasonló levele van, mint a gyöngyvirágnak, aminek a virágai még nem valószínű, hogy kifejlődtek. A gyöngyvirág jó egy hónappal később nyílik, mint a medvehagyma, a levelek fonákja a medvehagymánál matt, míg a gyöngyvirágnál fényesek. De nagyon könnyű összetéveszteni a két növényt. A legbiztosabban úgy különböztethetjük meg őket, ha megtörjük és megdörzsöljük a leveleket: ha medvehagymát tartunk a kezünkben, éreznünk fogjuk a jellegzetes fokhagymaszagot.

Az erdőben nedves, árnyas, enyhén savanyú talajokon található a fűszernövény. Főként gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes keresgélni a lelkes szedőknek.  Mivel a medvehagyma évelő növény, gyűjtésekor különösen figyeljünk rá, hogy a hagymát ne tépjük ki a földből!

Fontos még, hogy és egy tőről, csak a levelek felét szedjük le, így biztosíthatjuk a következő évi utánpótlást is.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák alkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved