Miért (ne) vegyünk fel hitelt?


D.Barbara (20éves) - 4 éve

A hiteleknek rengeteg fajtájuk van (áruhitel, személyi kölcsön stb.), azonban lényegük egy: jelenbeli kiadás(ok)ra kapod és a jövőbeni keresetedből fizeted majd vissza. Azonban ez nem ilyen egyszerű. A bankoknak is meg kell élni valamiből, s ez nem más mint a hitelek után fizetett kamatok. Tehát ha felveszel egy adott pénzösszeget, nem ugyanannyit kell visszafizetned, hanem jóval többet. Miért éri meg akkor mégis hitelt felvenni?

Életünk során sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy hirtelen szükségünk van pénzre, amit később – ha kamatosan is –, de vissza tudunk fizetni. Vagy éppen csak „Add meg Uram, de máris” érzésünk van és inkább kölcsönt veszünk fel, minthogy pénzt takarítsunk meg és megvárjuk míg összegyűlik a kellő összeg.A mai modern bankrendszer alapját a hitel képzi, tehát ha senki nem venne fel kölcsönt, összeomlana a rendszer, ezért a bankok folyamatosan igyekeznek kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokkal, figyelemfelkeltő reklámokkal magukhoz csábítani az embereket.

A hitel önmagában se nem abszolút jó, se nem rossz. Helyzetünktől és célunktól függ, hogy érdemes-e hitelt felvennünk. Mielőtt hitelt vennénk fel érdemes mindig mérlegelni: muszáj kölcsönért fordulni, vagy magamtól is képes lennék összespórolni ennyi pénzt adott időn belül? Mennyi időmbe telne? Hogy jövök ki jobban anyagilag/időben?

Ha mindenképpen kölcsönt kell felvennünk, akkor sem mindegy, hogy hol, mennyit és milyen futamidőre, mekkora kamattal. Nézz szét különböző hitelintézetek ajánlatai között, számolj (manapság már sok helyen hitelkalkulátort is találsz, ahol csupán a fontosabb adatokat kell megadni, és kiszámolja a gép a többit), gondolkodj, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb és dönts ésszel!

Ha pedig a spórolás mellett döntenél, Benjamin Franklin is megmondta:

„Minden megtakarított penny egy másikat fial.”

 2017 Kidsnews | All rights reserved