Neandervölgyiek sokkal kifinomultabbak és értelmesebbek voltak, mint azt gondoltuk róluk!


kidsnews (127éves) - 4 éve

A barlangrajzokat és ezzel együtt a szimbolikában gondolkodó ember fogalmát a szakemberek eddig mindig a modern emberhez kötötték. Egy új kutatás alapján – ahol három spanyolországi barlangrajzot vizsgáltak – a kutatók arra jöttek rá, hogy az említett három rajz körülbelül húszezer évvel előzi meg a modern embert. Hatvannégyezer évvel ezelőtt Európában viszont csak a neandervölgyi ember élt, vagyis a rajzok mindenképpen hozzá köthetők a Science tudományos folyóiratban publikált tanulmány írói szerint.

A radiokarbonos kormeghatározó módszer újfajta alkalmazásának köszönhetően ezeknek a rajzoknak a korát sokkal pontosabban meg lehetett határozni, így már tudjuk, hogy ezek az emberiség legrégebbi alkotásai, amik fennmaradtak az utókor számára a mai ismereteink szerint.

A tudományos élet tagjai sokáig primitív lényként, az emberiség és az evolúció egyik zsákutcájaként tekintett a neandervölgyi emberre, aki díszítette magát csontokkal és kagylókkal. Eddig az őket körülvevő világot nem próbáltak képileg megjeleníteni, és úgy gondolták, hogy csak a modern emberrel való keveredést követően váltak kulturáltabbakká. Az új felfedezés ennek az elképzelésnek mond ellent és írja át a történelemkönyvek lapjait.  Állítja Alistair Pike Southamptoni Egyetem és a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója. Valójában azért nem tudtunk eddig a neandervölgyi festményekről, mert a barlangrajzok korát nagyon nehéz volt eddig megállapítani. Most, egy új módszerrel próbálkoztak meg a tudósok, aminek segítségével sikerült pontosabban meghatározni a rajzok korát.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

www.theguardian.com

2017 Kidsnews | All rights reserved