Nem szúrja a szemét a szemét?


D.Barbara (20éves) - 4 éve

Napjaink egyik legnagyobb globális problémájává nőtte ki magát a túlzott szemét mennyisége. Statisztikai kutatások eredményei szerint naponta kb. 3,5 millió t. kommunális hulladékot termel az emberiség. Ennek legjelentősebb hányadát az európai és észak-amerikai régió ipari országai állítják elő.

A nagy gyárak és üzemek által termelt szemét mennyiségét csak törvények által lehet szabályozni, azonban mi is sokat tehetünk bolygónkért a szokásaink megváltoztatásával. Nagyon sokat számít, hogy tudatos vásárlók legyünk. Mindig válasszunk olyan terméket, amelyet lakóhelyünktől minél közelebb állítanak elő, ezzel csökkentve a szállítással járó környezetterhelést, illetve támogatva saját régiónk gazdaságát. A termékvásárlásnál mindenképpen vegyük figyelembe a csomagolást, ne vásároljunk olyan terméket, amin túl sok csomagolóanyag található, vagy ha lehetőségünk engedi, keressünk természetbarát csomagolással ellátottat.

Nem minden szemét, ami annak tűnik. Rengeteg szemétnek vélt tárgyat újrahasznosíthatunk házilag, ehhez remek ötleteket találhatunk különböző internetes oldalakon. Amellett, hogy ezzel teszünk a környezetünkért pénzt is spórolhatunk vele, sőt hobbinak sem utolsó! A házi újrahasznosítás után is megmaradt szemetünket pedig gyűjtsük szelektíven különválogatva a műanyagot, papírt, üveget és fémet, és szelektív hulladékgyűjtőben helyezzük el azokat.

Bánjunk ügyesen a veszélyes hulladékokkal is! Ha lehetőségünk engedi, vegyi anyagok helyett, alkalmazzunk vegyi anyag-mentes alternatívákat a gyom és rovarok ellen. Mivel nagy valószínűséggel így is,úgy is keletkezik háztartásunkban vegyi hulladék, azt sose öntsük a csatornába, hiszen az később egy folyóba torkollik majd, amelynek élővilágát jelentősen károsíthatja. Mindig biztonságos formában szabaduljunk meg a vegyi anyagoktól.

Földünk jövője csakis Rajtunk múlik. Ne szemetelj, tégy te is környezetünkért!

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák alkotói közösségünk írásait.

 2017 Kidsnews | All rights reserved