Nyelvvizsga kisokos


D.Barbara (20éves) - 4 éve

Nyelvvizsgázni készülsz, de még nem vagy teljesen tisztában az oklevél megszerzésének menetével kapcsolatban? Akkor Neked gyűjtöttük össze az 5 legfontosabb esetlegesen felmerülő kérdést és választ!

1.

Mit érek a nyelvvizsgámmal?

Tanúsítja a nyelvtudásodat, egyetemi felvételinél maximum 40 többletpontot kaphatsz érte (nyelvenként B2-es szintűért 28-at, C1-es szintűért 40-et), egyetemi diploma megszerzéséhez rendelkezned kell legalább egy B2-es szintű nyelvvizsgával, munkahelyen a bérpótlékhoz szükséges, de elengedhetetlen külföldi egyetemi felvételihez és munkavállaláshoz is. Sőt 2020-tól az egyetemi felvételi követelménye is lesz legalább egy B2-es nyelvvizsgával rendelkezni.

2.

Milyen szintjei vannak a nyelvvizsgának az EU-ban?

Az Európai Unióban egységes szempontok alapján tehetsz nyelvvizsgát, és 5 szint közül választhatsz:

A1 – kezdő szint

A2 – alaptudással rendelkező

B1 – alapfok

B2 – középfok

C1 – felsőfok

C2 – anyanyelvi szint

Ezenkívül a feladatok típusa szerint felosztják a vizsgát egynyelvűre (minden feladat és instrukció idegen nyelven van) és kétnyelvűre (van magyar instrukció és közvetítéses feladat is). Illetve tematikája szerint lehet általános nyelvi vizsga vagy szaknyelvi vizsga (pl.: üzleti nyelv, gazdasági szaknyelv stb.).

3.

Milyen főbb kompetenciákat mér a nyelvvizsga?

Magyarországon körülbelül 20 különböző akkreditált vizsgarendszer van, amelyek mind más-más módszerrel mérik a képességeket, azonban mind 4 alapkészséget hivatott felmérni: szövegértés, íráskészség, beszédkészség, hallásértés.

A nyelvvizsga 2 fő részből áll: szóbeli és írásbeli. Ezeket külön-külön és együtt is leteheted, azonban mindkét részt sikeresen kell teljesítened, hogy komplex nyelvvizsgát szerezz.

Mielőtt jelentkeznél egy nyelvvizsgára, érdemes szétnézni több nyelvvizsgarendszer típusfeladatai között is, és megtalálni a számodra legkönnyebbet!

4.

Hol, milyen minimum szintet kell teljesítenem?

A nyelvvizsga szabályok egységesek minden rendszerben. Helyszíntől és típustól függetlenül mindenhol 60% a teljesítendő minimum, készségenként pedig 40%.

5.

Hogyan készülhetek fel a vizsgára?

A felkészülés folyamata nem általánosítható, hiszen ahány ember annyi féle módszer válik be számára. Rengeteg nyelvtanfolyam és magántanár közül választhatunk, de léteznek nyelvtanulást segítő appok is (pl.: Doulingo). Emellett az interneten is sok hasznos tippel, tananyaggal és teszttel találkozhatunk. Nagyon fontos, hogy időben kezdjük el a felkészülést, és ne hagyjuk utolsó pillanatra a tanulást!

 

Sok sikert minden bátor nyelvvizsgázónak!

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved