PETase az emberiség mázlija


kidsnews (127éves) - 4 éve

Azt mondják, ahol a szükség ott a segítség! Oldalunkon már számtalan cikkben foglalkoztunk az óceánjainkat elfertőző szemétszigetekkel, amelyek szépen lassan felemésztik bolygónkat.  Eltekintve néhány kivételtől, még mindig ott tartunk, hogy vásároljuk a műanyagba csomagolt élelmiszereket. Használjuk a szívószálakat, nylonzacskókban lévő zsömléket és isszuk a PET palackos üdítőitalokat és még sorolhatnám. A lényeg helyett mutogatunk a gyárakra, a kormányra, a szemétszállítókra és ki tudja ki mindenkire, ami mind igaz is. Mert az ő feladatuk  IS  megvédeni a bolygót.

De egyetelen pillanatra felmerült már bennünk, hogy amit mi nem veszünk meg, az megbukik a piacon, vagyis nem éri meg gyártani. Vagyis, ha mi egyszerű, hétköznapi emberek tudatosan vásárolunk, nem veszünk meg olyan termékeket, aminek a csomagolása környezetszennyező, akkor a cégek nagyon gyorsan követni fogják a változásokat, és nem fognak termelni ilyen csomagolással?! De mi legyen azzal a több millió tonnányi hulladékkal, amit az emberiség már belehordott az óceánokba (és ne legyünk naivak, még ha egyre többen értik is meg, nem élhetünk egy szemétdombon, akkor is évek mire mindenki számára ez a gyakorlat érthetővé válik).

Most úgy tűnik, óriási mázlija lesz az emberiségnek, mert 2016-ban Japánban egy hulladéklerakóban vizsgált enzim esetében – egy véletlen folyamat részeként – létrehoztak egy enzimet, ami emészti a műanyagot. Az új enzim teljesen felfalja a műanyagot, jobban mondva drasztikusan csökkentheti a műanyag teljes bomlásához szükséges időt, és ezzel hatalmas  segíthet adhat a világnak megoldani a műanyaghulladék problémáját. Az enzim az elmúlt két évben folyamatos tesztelések alatt volt, aminek során a szakemberek biológiai átalakításokat végeztek, hogy valamilyen módon gyorsabbá tegyék az enzim működését. A The Guardian lapban megjelent cikkben nyilatkozó kutatásvezető John McGeehant, a Portsmouthi Egyetem professzora szerint az enzim néhány nap alatt elkezdi lebontani a műanyagot, ami normális körülmények között évszázadokig tartana.

Mielőtt hátradőlnénk, és azt gondolnák, hogy ismét óriási szerencsével megúsztuk és nem büntet meg minket senki a hanyag és ostoba viselkedésünkért fontos tudunk, hogy a kutatás vezetője azt is elmondta, az eredmények nagyon biztatók és dolgoznak azon, hogy az enzim az iparban is nagymennyiségben használható legyen, de az az idő még messze van, amikor mindez meg is valósul.

Szóval Te figyelj, és ha a környezetedben találkozol olyannal, aki nem, azt figyelmeztesd hogy tartozik annyival a körülötte élő embereknek, az utódainak, hogy nem egy szemétdombot hagy nekik örökül.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

BBC

2017 Kidsnews | All rights reserved