Síroller a gyorsaság szerelmeseinek


kidsnews (127éves) - 3 éve

A sí és sífutás kedvelői nyáron – hó hiányában – pótcselekvéseket végeztek régebben, de napjainkban már szinte ugyan úgy élvezhetik a télisport nyújtotta előnyöket az év nagyobbik szakaszában, még ha a téli táj csendes, alvó szépségéről le is kell mondaniuk.

Síelőként az ember minden szezon kezdetén szembesül vele, hogy bizony a nyári sportok nem feltétlenül ugyan azt az izomcsoportot veszik igénybe, mint ami a téli hónapokban egy-egy intenzívebb nap átsíeléséhez szükséges. Így nagyon fontos, hogy erőnlétünket meg kell tartanunk a melegebb hónapokban is, ezáltal jó fizikai állapottal lehet kezdeni a havas edzéseket. De hogy ne essünk ki teljesen, kitűnő alternatíva lehet a sírollerezés is.

A téli síeléshez leginkább hasonló nyári sport a sírollerezés, amit rollersínek, görsínek is neveznek. A sírollerezés gyakorlatilag a téli mozgást utánzó tevékenység. Ami egyedi felszerelést igényel. A „ lécek”  valójában  a síléc és a roller furi szerelemgyerekei. Vagyis a léc két végére gumírozott kerekek vannak rögzítve, amik a felfüggesztések miatt – a könnyű kanyarodás érdekében – oldalirányba is dönthetőek, az alkotó mérnököknek köszönhetően.

A sportághoz elengedhetetlen botok a sífutásból is ismert eszközök. A síroller nemcsak mozgásában hasonlít a téli sí érzésre, hanem sebességében is. A sírollerekkel a versenyzők nagy sebességet is képesek elérni. A téli síhez hasonlóan fékszerkezettel nem rendelkező eszközt itt is csak fékezési technika elsajátításával lehet lassítani. Így kiemelten fontos a sportág esetében a védőfelszerelés viselete és a megfelelő helyszín megválasztása.

A sírollerezés napjainkra már olyan  közkedveltté vált, hogy önálló verseny-szakággá fejlődött a síszövetségen belül és ma már nemzetközi versenyeket, világkupákat is rendeznek belőle hegyi, sprint és  hosszútávú versenyszámokban.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved