A sziget, ami egy műholdról kapta a nevét


kidsnews (127éves) - 3 éve

A Labrador-tenger az Atlanti-óceán része, Grönland és a kanadai Labrador-félsziget között. A félsziget és a tenger találkozásánál fekvő partszakasz töredezett, kisebb-nagyobb szigetekkel, szigetcsoportokkal tarkított. Ezek egyik legkisebb tagja egy 25 m × 45 m-es apró sziget. Kietlen, lakói nincsenek, az év nagy részében hó és jég borítja. Mégis meglepő kötődése van az űrkutatáshoz. Ez ugyanis az első sziget, ami hivatalosan is egy műhold nevét viselheti.

Felfedezése 1973-ra tehető, amikor Elizabeth A. Fleming kanadai kutató az új Landsat-1 műhold – mely akkoriban még az Earth Resources Technology Satellite-1 (ERTS-1) nevet viselte – képeit vizsgálta, a kanadai partvilág még fel nem fedezett szigetei után kutatva. A kutatás célja az volt, hogy teszteljék a műhold felbontását, és ezáltal képességét az apró objektumok detektálására. A munka során a Labrador-félsziget partjaitól nagyjából húsz kilométerre keletre találták meg az apró, kietlen szigetet. Így a későbbi Landsat-sziget lett a kanadai szigetvilág legkeletibb tagja a labrador-szigeteki partok környékén. Felfedezése 68 négyzetkilométerrel megnövelte Kanada területét a tengereken.

A Landsat-sziget tágabb környezete (fent) és a kinagyított részleten megjelölve maga az apró sziget (lent) a legújabb Landsat műhold, a Landsat-8 OLI műszerével 2014. július 15-én készített képen. (Kép: NASA EO / Mike Taylor / USGS)

A frissen felfedezett szigetet Fleming javaslatára a műholdról szerették volna elnevezni. A helyzetet azonban nehezítette, hogy a kanadai szövetségi törvények szigorúan szabályozzák a földrajzi helyek elnevezési módszertanát, így azok az irányelvek szerint kizárólag elhunyt személyek neveit viselhetik. Fleming azonban kitartóan harcolt, így hivatalosan is a műhold lehetett a sziget névadója. Első neve ERTS Island volt, amit a műhold átnevezésével egy időben Landsat Islandre változtattak 1979-ben.

A Landsat-sziget légi felvételen, 1997. augusztus 2-án. (Kép: David Gray)

A sziget észlelését nehezíti a környék időjárása. A Labrador-tengert az év nagy részében sűrű felhőréteg borítja. A sziget földrajzi helyének ellenőrzésére később került sor, amikor a Kanadai Vízrajzi Társaság (CHS) kutatója, Frank Hall egy helikopteres kutatás során megerősítette a sziget létezés

Bódó ZsófiaForrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved