Új jövevények érkezetek a Szegedi Vadasparkba


kidsnews (127éves) - 4 éve

A szívférgességben elpusztult Haggar és párja után új fókák érkeztek a Szegedi Vadasparkba. A főként kutyákat érintő betegségként ismert Dirofilaria immitis fonalféreg okozta betegség, körülbelül 10 éve jelenhetett meg hazánkban, feltehetően a globális klímaváltozással járó felmelegedés következtében.

A szúnyoggal terjedő parazitafertőzés halálos a gazdaállatra, így sajnos – immár bebizonyosodott – a borjúfókákra is. A fonalférgek ellen megelőző kezeléssel lehet a legbiztosabban védekezni, amely kezelést most már ezek a fókafélék is kapják.

Így biztosak lehetünk benne, hogy az Katalóniából érkező fókák és már a vadasparkban született Helga is biztonságban lesz a betegséggel szemben. Cleo és Hercula a katalán állatkertből érkeztek, és még ismerkednek az új otthonukkal.

A fókák tréningezéseit nyitvatartási időben tartják, így az érdeklődök is figyelhetik a fókák oktatását, amire azért van szükségük, mert a tengeri emlősök nagyon intelligensek. Így az, hogy foglalkoztatják őket, az egyfajta játékot jelent számukra. Emellett, legalább ennyire fontos, hogy a tréning közben folyamatosan vizsgálni tudják az állatokat, a testi kondíciójukat, felismerve esetleges betegségeiket anélkül, hogy a számukra veszélyes altatáshoz kellene folyamodni.

A látogatók által kedvelt fókabemutatók fontos lehetőséget biztosítanak arra, hogy az előadás keretében bemutassák a nézőknek nemcsak a fókákat, hanem a tengeri élővilággal kapcsolatos természetvédelmi problémákat is.2017 Kidsnews | All rights reserved