Van egy álmom…


kidsnews (127éves) - 3 éve

A sok híres beszédből származó idézet közül egy az angol órákon is rendszeresen előkerül: a washingtoni menetelésen több százezres tömeg előtt elhangzott „I have dream” kezdetű szónoklat. És itt nem csak egy rózsaszín habcsókba tekert képzelgésről beszélünk, hanem egy nagyon is komoly témáról. Az abban foglaltak akkortájt egyes embereknek csak álomszerű fantáziálást jelentett a társadalomban elfoglalt helyükkel kapcsolatban.

Számos esemény és incidens vezetett az Afroamerikai Polgárjogi Mozgalomhoz, amiket napestig lehetne sorolni, de hogy egy egészen egyszerű példával tudjuk illusztrálni a feketék akkor helyzetét: 1955-ben előfordult, hogy azért tartoztattak le egy színes bőrű fiatal lányt, mert nem adta át egy fehér férfinak a helyet a buszon.

Martin Luther King 1963 augusztus végén a National Mall nemzeti parkban óriási közönség előtt mondta el a napjainkra közismertté vált beszédét, ami gyökeresen megváltoztatta a világot, egyúttal a baptista tiszteletest az Afroamerikai Polgárjogi Mozgalom ikonikus alakjává és híres szónokká emelte. Utóbbit retorikai tehetségének köszönheti.

Figyelemfelhívó szónoklatában kiemelte, hogy az 1860-as évekbeli rabszolga-felszabadítás ellenére sem váltak szabaddá a színes bőrűek, számkivetettként éltek az országban a faji megkülönböztetés bélyegével. Elhangzott az is, hogy addig nem lesz békesség az országban, amíg a négerek polgárjogát nem ismerik el, nem tartják be az Alkotmányban és a Függetlenségi Nyilatkozatban foglaltakat.

Martin Luther King úgy fogalmazott, hogy csekket jöttek beváltani a fővárosba.

„…minden ember biztosítékot kap az élethez, a szabadsághoz és a boldogság kereséséhez való elidegeníthetetlen jogára.

Mára kiderült, hogy színes bőrű polgárait illetően Amerika nem tesz eleget a kötelezvényének. Amerika nem tartja tiszteletben szent kötelességét, hamis csekkel fizetett néger népének; olyan csekkel, amely “elégtelen fedezet” megjelöléssel érkezett vissza. Mi azonban nem akarjuk elhinni, hogy az igazság bankja csődbe ment. Nem akarjuk elhinni, hogy azokban a hatalmas páncéltermekben, melyekben a nemzet lehetőségeit őrzik, nincs elegendő fedezet.

Eljöttünk hát, hogy beváltsuk ezt a csekket, mert e látra szóló csekkre fizetik ki nekünk a szabadság és az igazságszolgáltatás biztonságának vagyonát. És azért is jöttünk el e megszentelt helyre, hogy emlékeztessük Amerikát a most rettenetes sürgősségére…”

A politikai aktivista célja az volt, hogy véget vessen a társadalom tagjai – leginkább az afroamerikai és a fehérek – között fennálló jogi egyenlőtlenségnek és a faji megkülönböztetésnek, igazi demokráciára vágyott. Munkája során az erőszakmentesség mellett tette le voksát, a vietnámi háború kapcsán kritizálta az Egyesült Államok szerepét.

A baptista lelkészt a tevékenysége alatt jó néhány inzultus érte a hatóságok részéről, így nem meglepő módon több alkalommal került rács mögé.

1963-ban a Times magazin az év emberévé választotta, egy évvel később pedig Nobel-békedíjat kapott. A polgári jogi harcos 1968. április 04-én merénylet áldozatává vált, fejbe lőtték egy memphisi motel erkélyén.

Martin Luther King Lincoln-emlékműnél tartott beszédében a faji diszkrimináció felszámolására szólította fel az Egyesült Államok törvényhozóit. A szónoklata húsig hatolt, ugyanis az ország történetének megbecsült politikusait és dokumentumait idézve kritizálta a fajtársait elnyomó rendszert. Mindezek mellett úgy forgatta a szavakat, hogy nem a feketék, hanem az amerikai nép egészének nevében beszélt. Hétperces időkeretét követően a társadalom harmóniájára helyezte a hangsúlyt. A szállóigévé vált „van egy álmom” retorikai eszközt már korábban is felhasználta egy tüntetésen, tulajdonképpen a követelései kifejezésére használta. Beszéde felkapott és világhírű lett, ezzel megalapozta a feketék polgárjogi harcának későbbi sikereit.

A teljes beszéd itt érhető el:

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved