A végtelen orosz sztyeppék és a vadnyugat találkozása. Visszatér a hidegháború?


kidsnews (127éves) - 4 éve

Kelet és nyugat gondolkodásának eltérése már nem egy lapot írt tele a történelemkönyveinkben, nem lehet azt mondani, hogy soha nem volt még két ilyen eltérő egyénisége a két pólust meghatározó nagyhatalomnak. De az biztos, hogy Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke és Donald Trump, az Amerika Egyesült Államok elnöke valami olyat képvisel, amire még nem volt példa a történelemben. Az elmúlt napokban sok katonai szakértőnek adtak munkát kakaskodásukkal és néhány pesszimista már a két nagyhatalom katonai konfliktusát helyezte kilátásba.

Napjainkban az egyik meghatározó ütközési pont Szíria, ahol bár összehangolt katonai akciók zajlanak, mégis az orosz fél az Aszad elnököt támogatja a konfliktusban és igyekszik minden diplomáciai lehetőséget megragadni, hogy helyzetbe hozza. Az ENSZ Biztonsági tanácsa (BT) többször is ülésezett a szíriai konfliktus miatt, de a megbeszélések minden alkalommal eredménytelenül zárultak. Az ülések alatti vitákban egyértelművé vált az Egyesült Államok és Oroszország között a szíriai polgárháborús helyzet megítélése nem közeledik egymáshoz.

A nyugati hatalmak meggyőződése szerint az oroszok által támogatott Bassár el-Aszad elnök kormányerői a múlt héten Dúmában – nagy valószínűség szerint – vegyifegyverrel végrehajtott támadást indítottak.

Az ENSZ-főtitkár embertelennek nevezte a vegyifegyverek bevetését, és szörnyűnek az általuk okozott szenvedést. A világ vezető hatalmai sorra ítélték el a támadást, míg Oroszország kitart az állaspontja mellett, ami szerint nem vetettek be vegyifegyvereket és az igazoló képek egyszerűen megrendezett hamisítványok.

Mindenesetre minderre válaszul Trump elrendelte a légicsapásokat, amit az Egyesült Államok az Egyesült Királysággal és Franciaországgal együttműködve hajtott végre a szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen.

Mint azt Theresa May hangsúlyozta – a légicsapásokat elrettenésnek szánták, és nem kifejezetten csak azért, hogy képesek legyenek megvédeni a szíriai polgárokat a vegyifegyverek okozta rettenetes haláltól. Hanem azért, mert nem megengedhető a vegyifegyverek használatát korlátozó nemzetközi normák megszegése.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

kitekinto.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved