A Golyóstoll feltalálója


kidsnews (127éves) - 3 éve

  1. júniusában kapott Argentínában szabadalmi oltalmat a magyar származású Bíró László József golyóstolla, amelyet a köznyelv sok helyen még mindig bironnak hív.

A találmány forradalmasította az írást, megkímélve a papírt a tintapacáktól és az elmosódásoktól, a golyóstoll elterjedése előtt ugyanis leginkább töltőtollat, vagy mártogatós tollat használtak a gondolataikat papírra vető elődjeink.

A golyóstoll elve igen egyszerű mégis sokan próbálkoztak akkoriban egy biztonságosan és bármilyen szögben üzemeltethető, a festék mennyiséget egyenletesen adagoló megoldás létrehozásával. A tintával töltött cső végén forgó golyó technológiáját végül egy magyar származású feltaláló egy rugó beépítésével tökéletesítette és szabadalmaztatta. A találmányból termék lett, amelyből szinte azonnal jelentős mennyiséget rendeltek a Brit és az amerikai légierő részére, hiszen működését sem a légköri viszonyok, sem pedig a magasság nem befolyásolta.

Napjainkra szinte már felfoghatatlan mennyiségű, százmilliárdnál is több golyóstollat adtak el világszerte.

A kezdetben az orvosi pálya felé vonzódó Bíró László József 1899-ben született a Nagymező utcában Schweiger László József néven. Az egyre elhatalmasodó antiszemitizmus elől a 30-as évek végén Párizsba emigrált, később Argentínában telepedett le, ahol haláláig alkotott. Igazi polihisztor volt, összesen 30 találmányát jegyezték be. 1985. október 25-én Buenos Airesben halt meg. Megbecsülését választott hazájában jól mutatja, hogy születésnapja, szeptember 29-e 1986-ban a Feltalálók Napja lett.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

mult-kor.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved