Amikor a szülők felvilágosítanak …


Bobo12 (22éves) - 3 éve

Számos mókás filmbeli jelenet jut eszembe erről a témáról. Egy valami mindegyikben közös: mind a szülőknek, mind a gyereknek kínos erről beszélgetni.

És persze a szörnyű rébuszokban beszélés a méhecskékről…tuti bukás.

Eleve a szituáció rossz: le kell ülni egymással szembe, feszengve, dadogva, nyögvenyelősen beszélni valamiről, ami természetes, és az életünk része…

Emellett másképp kell beszélgetnünk erről egy fiúval, mint egy lánnyal. Nem tartom helyesnek, hogy csak az azonos nemű szülő beszéljen a gyerekkel, mert a másik szülőnek ez kínos. Nem, ez nem így van. Mindkettőnek egyformán ciki, attól függetlenül, hogy azonos nemű gyermekének próbál tudást átadni vagy sem. Együtt, összhangban kell ezt végigcsinálni, és ha mégse megy?

Newton harmadik törvénye szerint (minden kölcsönhatásban minden test erővel hat a másik testre :D) gyerekek is hatással lehetünk a szüleinkre és nem csak szülők ránk. Vagyis mi is segíthetünk a küszködő szüleinken.

Persze, hogy kellemetlen, ha a szexualitásról kezdenek a felmenőid veled beszélgetni, hiszen akarva-akaratlanul magad elé képzeled őket, amire persze senki sem kíváncsi.

Viszont ne feledd azt sem, hogy a felvilágosításnak nem csak a kockázatokról kell szólnia, hanem arról is, hogy hogyan lehet jó az intim együttlét.

Ennek érdekében, ahelyett hogy somolyogva nézed a kínlódó gondviselődet és nem juttok egyről a kettőre javasolhatod neki, hogy fizessen be egy 10 éves kor felett tartandó felvilágosító kurzusra. Létezik külön foglalkozás is, de akár iskolai szinten is megrendelhető, csak a szülőknek kell ezt jelezni. (Erről bővebben itt olvashattok).

Ugyanakkor az is biztos kiverné a biztosítékot egyes családokban, ha a nappalipa lépve vagy vacsi közben feltennéd a kérdést, hogy bár a behatolós szexhez még korainak érzed az időt, de valamilyen módon örömöt szeretnél szerezni a párodnak. Mit tegyél? – Teljesen természetes, hogy felmerülnek benned ilyen, és ehhez hasonló kérdések.

Nem szeretnék senkit sem kioktatni, de itt megjegyezném, hogy az egymásnak okozott örömszerzés nagyon fontos eleme a párkapcsolatnak és sajnos a pornón felnövő generáció inkább egy állatias közösülést gondol szexnek napjainkban. Szóval ebben az esetben is, ha nem elég nyitott a szülői pár, sokkal inkább érdemesebb szakemberhez fordulni, pl: szexuálpszichológushoz, aki valóban tud a maszturbációról, vagy örömszerzés egyéb formáiról is beszélni veled.

Na és mi az ideális alkalom erre? Az első menstruàció? Az első alaklom, mikor a fiunknál óvszert találunk? Vagy rejteget valamit a számítógépén? Szerintem egyénfüggő, és minden szülőnek éreznie kell a megfelelő alkalmat. Régen talán ezt könnyebb volt megítélni, mikor találkozik a gyerek először a szexualitás fogalmával. Ma már jóval nehezebbnek tartom, hiszen ott van mindenhol: érthetetlen utalások a médiában, fura képek az internet böngészőjében, abszurd reklámok, ha nem vagyunk elővigyázatosak.

A kamaszok körében hamar megjelenik a nagyzolás, hogy “júj, te ezt nem tudtad?” holott ő is épp olyan tapasztalatlan, mint akinek mondja, csupán olvasott erről valahol vagy hallotta valakitől…

Ezért nem kell komolyan venni a nagydumásokat, hiszen higgyétek el nekem, legtöbbször pont ők a legtapasztalatlanabbak a témában.

Hogy szerintem mit érdemes megfogadni a szülői felvilágosításból? Azt, amit igaznak éreztek. Azt, ami sallangmentes. És legfőbbképp azt, hogy csak azt csináljátok, ami nektek jólesik, ne menjetek bele abba, ami nektek nem jön be, amitől ódzkodtok/idegenkedtek! Csak azzal legyetek együtt, aki méltó rá, és csak is akkor menjetek bele a szexbe, ha készen álltok rá lelkileg is! Hiszen ma már a fiatalok egyre korábban érnek testileg.

Fizikailag 12-13 éves kor ma már az érettség ideje, ez régen jóval magasabb életkor volt. Szóval csak is akkor érdemes belevágni, ha érdemesnek találjátok rá a partnert, érettnek érzed rá magatokat, és nagy az esély rá, hogy nem fogjátok később megbánni! Ha ezeket betartjátok, nem lehet baj, és szép emlékként élitek meg az első testi együttlétet (is).

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Képek: ostrovlubvi.com, soc.ucsb.edu

 

2017 Kidsnews | All rights reserved