Az új emlős faj, amely átírhatja a történelemkönyvek lapjait


kidsnews (127éves) - 3 éve

Egy eddig ismeretlen új emlősfajt fedeztek fel egy 130 millió éves észak-amerikai koponyalelet alapján, amely az ősi Pangea szuperkontinens szétválásának eddig ismert időpontját is megváltoztathatja.

2006-ban egy paleontológusból álló csapat, az Amerikai Egyesült Államokban lévő Utahban éppen egy nagy dinoszaurusz maradványát vizsgálta, amikor a lábuk alatt a homokban egy apró 7.5 centiméteres ismeretlen eredetű koponyát fedeztek fel.

A koponya nem hasonlított semmilyen környéken korábban talált lelethez és hosszas vizsgálat után a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy egy olyan eddig ismeretlen emlőshöz tartozhat, amely Amerikában mintegy 130 millió évvel ezelőtt élt.

A feltehetően a dinoszauruszok lába alatt szaladgáló, újonnan felfedezett emlős, amelyet Cifelliodon wahkarmoosuch-nak (törzsi nyelven: sárga macska) neveztek el, tagja lehetett a Haramiyidaként ismert nemzedéknek – a hüllők és az emlősök közötti áthidaló fajnak- amelyek úgy tűnik sokkal jobban elterjedtek a Földön és több fajuk volt, mint ahogy azt korábban gondolták.

Az újonnan felfedezett macskaszerű, primitív emlősfaj, a Cifelliodon wahkarmoosuch észak-amerikai lelete arra utal, hogy a Pangea szuperkontinens sokkal később hasadhatott további földrészekké, mint ahogyan azt korábban gondolták.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Nature

2017 Kidsnews | All rights reserved