Boyan Slat az óceánok megmentője


kidsnews (127éves) - 3 éve

A világ legelső óceántisztító gépének beüzemelése nemrégiben vette kezdetét a Csendes-óceánon lévő hatalmas szemétsziget közelében. A hatalmas, több ország méretű hulladékhalmaz, jellemzően műanyaghulladékból és hátrahagyott halászhálókból áll. Bár jelenlétét már 1997-ben felfedezték, azóta is folyamatosan nő a mérete, az emberi butaság és nemtörődömség kéretlen emlékműveként. Fontos megemlíteni, hogy a tengerekben lévő szeméthalom nem csak esztétikai problémát jelent, hanem évente több mint 100.000 tengeri emlős halálát okozza közvetlenül.

A szemétszigetek eltávolításával már többen is kísérleteztek, de úgy tűnik egy tizenéves holland fiú találmánya lesz a megoldás a problémára. A ma 24 éves fiatal az általa életre hívott Ocean Cleanup nevű szervezet keretein belül, közösségi adományokból építette meg óceántisztító gépét. A teljesen újrahasznosítható, rendkívül tartós csövekből álló rendszer a víz áramlását kihasználva gyűjti be a hulladékot, megkímélve a vízi életvilágot. Az előzetes számítások szerint 5 év alatt tűnteti el a két Franciaország méretű szemétsziget felét és 2050-re teljesen képes mentesíteni a világ vizeit, a szeméttől.

A üzem során a technológia teljes mértékben megújuló energiaforrásokra támaszkodik és nem igényel külső energiaforrást a műanyag befogására és koncentrálására sem.

Boyan Slat már 2 éves kora óra foglalkozik műszaki projektekkel 14 évesen pedig világrekordot állított fel, 213 vízzel üzemelő rakéta egyidejű elindításával. A Föld óceánjait és tengereit megmentő találmányát 16 évesen egy görögországi nyaralás során találta fel, mert igencsak idegesítette, hogy búvár órája alatt több flakont figyelt meg, mint halat.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

theoceancleanup.com

2017 Kidsnews | All rights reserved