DOLGOK, AMIKET A GYEREKEK JOBBAN KEZELNEK, MINT A FELNŐTTEK


Pviki (16éves) - 3 éve

Életem eddigi 14 és fél éve alatt rengetegszer tapasztaltam azt, hogy a gyerekek bizonyos dolgokat könnyebben kezelnek, mint a szüleik. Ez lehet azért is, mert gyerekként nem értünk meg mindent, vagy azért mert néhány esetben a felnőttek gyerekesebbek nálunk. Szóval most elhoztam néhány példát, amit én magam is megtapasztaltam.

Könnyebben kezeljük a vitákat.

Gondolom mindenkinek megvan az a tipikus “Nem leszek a barátod” pillanat, amikor a gyerekek az oviban vagy a suliban összevesznek. És úgy vélem mindenkivel megtörtént már az, hogy egy ilyen kijelentés után másnap ugyanúgy játszottak vagy éppen beszélgettek. Gyerekként nem vesszük komolyan a vitákat, vagy pedig azért, mert számunkra az, hogy jól érezzük magunkat fontosabb, mint a duzzogás. Míg a felnőttek egy-egy apró vita miatt képesek szinte “megkeseríteni” a másik ember életét, vagy akár évekig nem kommunikálni a másikkal, már csak azért is, hogy nekik legyen igazuk.

Könnyebben ismerkedünk.

A gyerekkor legmeghatározóbb dolgai (a játékok mellett) a barátok. Egy kisgyerek könnyebben ismerkedik, odamegy bárkihez, könnyebben megnyílik, hisz nincsenek előítéletei, sem félelmei. Ezzel szemben a felnőttek a közeli barátokon, rokonokon kívül senkiben sem bíznak meg (néha még a családtagokban sem).

 

Bátrabban beszélünk a véleményünkről.

A gyerekek úgymond “gondolkodás nélkül”, őszintén beszélnek. Képesek vagyunk bárkinek elmondani titkainkat, gondjainkat. Ez pedig annak köszönhető, hogy gyerekként nem mérjük fel a dolgok következményét, és “vakon” megbízunk mindenkiben. A felnőttek viszont sokkal jobban számolnak az esetleges “árulással”, így a legtöbb esetben magukban tartják sérelmeiket.

Könnyebben kezeljük a rokonok, barátok halálát.

Most itt nem pont a szüleinkről beszélek, mert az teljesen más eset. De tény ami tény, hogy a gyerekek az esetek többségében nem sírnak. Talán mert hozzánk annyira nem állt közel az illető, hisz kevés időt töltöttünk vele, vagy egyszerűen csak nem értjük meg, hogy maga a “halál” mit jelent.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved