Egyél úgy, mint egy spanyol és élvezd a Sobremesa-t.


kidsnews (127éves) - 4 éve

Ti nem tudtok enni! Mondta egyszer egy spanyol barátom és ahogy ott ültem mellette az étterem teraszán, azon a csodálatos Los Cristianos-i sétányon, rájöttem teljesen igaza van. Nem arra gondolt, hogy nem tudunk késsel, villával enni, vagy nem tudunk bánni a szalvétával, úgy értette egyszerűen nincs időnk a sobremesa-ra.

Spanyolországban az ebéd ugyanis nem csak a táplálkozásról szól, nem arról, hogy gyorsan hozzál valamit az önkiszolgálóból, hogy aztán abból a kiábrándító műanyagdobozból, a monitorodat bámulva, a napi munka részeseként egyed meg. Nem arról, hogy a drive-ban rendelsz egy normál menüt, hogy minél hamarabb ismét a pályán légy, és végképp nem arról, hogy a napi rutinban tegyél egy X-et az ebéd képzeletbeli rubrikájába.

Spanyolországban a fő étkezés, nem csak a szervezet, hanem a lélek táplálásáról is szól, a spanyolok az étkezések során barátaikkal, családtagjaikkal, ismerőseikkel találkoznak, történeteket mesélnek és nevetve oldják a napi stresszt. Az ebéd vagy a vacsora ugyanis a társadalmi élet része és a szociális aspektusa még magánál az ételnél is fontosabb. Ezt a tevékenységet úgy hívják: La sobremesa .

Az étkezés náluk nem akkor ér véget, amikor a tányérból minden elfogyott, vagy amikor már nem tudnak többet enni, ilyenkor kezdődik ugyanis a sobremesa. Jellemzője magát az étkezést is meghaladó időtartam, az önfeledt nevetés, a könnyed élvezetes beszélgetések.

Néhány jótanács, ha szeretnél egy jó kis sobremesa-t:

A legfontosabb az, hogy ne pattanj fel az asztaltól az étkezés végén.

Hosszabbítsad meg az ebédet, vagy a vacsorát egy finom desszerttel, vagy gyümölccsel.

Kapcsold le a mobilt, tabletet, laptopot.

Lazulj el és beszélgess pozitív dolgokról, élményekről a partnereddel.

Mondj vicceket.

Ne feledd, ha felállsz a varázslat véget ér.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved