Fiatalkori szex: A társadalom bukása, vagy fejlődése?


Matuz Ágnes (16éves) - 4 éve

Manapság egyre többen megütköznek rajta, hogy a szex bizony fele annyira sem tabu téma, mint mondjuk tíz éve. Néhányan úgy gondolják ennek is köszönhető, hogy a fiatalok korábban kezdik el szexuális életüket, mint kellene. Úgy tartják korai még, és nem állunk rá készen, ezáltal felnőttkori problémákhoz is vezethet. Igazuk lenne? Nem tudom, és nem is az én dolgom, hogy eldöntsem, nekem csak egy véleményem van, amit megosztok veletek.

Egy részről az elhallgatás nem megoldás. Nagyon nem. Hiszem, hogy annak a lehetősége, hogy többet tudunk a témáról, nem tolja előrébb az első alkalmat sőt, nagyobb elővigyázatosságra ösztönöz. Volt szerencsém egy olyan biológiatanárt kifogni, aki hasonló véleményen van. Ő szent kötelességének érzi, hogy átlássuk a szaporodás, megtermékenyítés menetét, a nemi együttlét folyamatát, tisztában legyünk a következményekkel, a veszélyeken át a különböző szervek szerepéig, a fogamzásgátlásról nem is beszélve. És ez nagyon sokat segít. Mert persze, azt már majdnem minden iskolás gyerek tudja, hogy mi a szex, és a pajzán viccektől sincsenek elhatárolódva.

De a nemi betegségek súlyosságáról, a magzat egészségéről, és a fogamzásgátló módszerek nagy részéről nem rendelkeznek elég információval (mert bizony nem csak az óvszer létezik). Sőt odáig is elmegyek, hogy néhány gyereknek fogalma sincs, pontosan mi történik aktus közben. Ez, főleg lányoknál fordulhat elő, hiszen a fiúknál már szinte természetes, hogy pornót néznek. Sajnos nem áldott meg mindenkit az ég ilyen biosz tanárral, így a fiatalok kénytelenek máshonnan tájékozódni.

Na igen, de honnan? A szülőktől? Hát igen, ez az egyik legegyértelműbb lehetőség feltéve ha:

1.

otthon nem tabu az ilyesmi

2.

a szülők maguktól is törekszenek a gyermek felvilágosultságára, vagy ha mégsem akkor

3.

a gyereknek van bátorsága ilyet kérdezni. És sajnos van ahol nem egyértelmű a szülők számára, hogy bizony csemetéjük előbb vagy utóbb belekezd a nagy kalandba és elkezd szexuálisan aktív lenni, és nem biztos, hogy jó, ha ezt tudatlanul teszi.

Akkor a barátoktól?

Ez nem biztos, hogy jó ötlet tekintve, hogy a fiatalok nagy része nem, vagy téves, hiányos ismeretekkel rendelkezik a témában. Jó persze azzal lehet, hogy eldicsekednek neked, hogy ők már elvesztették szüzességüket, de ettől még nem biztos, hogy ők a megfelelő forrás, hiszen maga a szex ösztönös cselekvés. Mi maradt akkor? Az internet?

Hála az égnek most már egyre több, és egyre jobb felvilágosító oldallal találkozhatsz, ahol nemcsak leírják az alapokat, hanem minden gyötrő kérdést feltehetsz névtelenül, így nem kell aggódnod, hogy kinevetnek vagy hasonló. Ráadásul ezeket szakértők írják, így a téves, vagy félinformációk is elkerülnek.

Egyébként az, ha szülőként ennyire elhallgatod a témát, nem akadályoz meg semmit, legfeljebb nem mond majd el neked semmit a gyereked. De mi is történik a gyerekkel, amikor a szülő nem látja? Hát igen, van egy arca a gyereknek, amit a szülő valószínűleg soha nem fog látni, és ezzel nincs is semmi gond (legalábbis bizonyos korlátok között). Ez persze nem jelenti azt, hogy bizalmatlankodni kell, vagy túlzottan befolyás alatt tartani gyermeked. Valójában ez ellen nem nagyon tudsz mit tenni, csak reménykedni, hogy neveltél belé annyi józan észt, ítélőképességet és egyéniséget, hogy adott esetben ne vegye készpénznek társai világnézetét és értékrendjét.

Sajnos a fiatalok (tapasztalataim szerint főleg fiúk) körében időnként már átesünk a ló túloldalára, és kifejezetten menő, korán bekerülni ebbe a világba. Van, aki szerint nem csak, hogy természetes, de egyenesen menő, hogy pornót néz, illetve korán elveszti szüzességét valakivel, akibe nem is szerelmes. És itt van a kutya elásva. Mert régen a szex szent dolog volt, olyasmi, amit azzal teszel, akit szeretsz, úgy ahogy te szeretnéd és bizalmi kérdés volt, szinte egy rituálé, élvezeti forrás, de nem személytelen.

Az egy dolog, hogy már hajlandóak vagyunk beszélni a szexről, de ez nem azt jelenti, hogy minden áron be kell avatni olyanokat, akik még nem elég érettek hozzá fejben. Nem attól leszel nagyfiú, hogy lefekszel valakivel, de ezt (sajnos) sokan nem így gondolják. Így hal meg szép lassan az úriemberség, és lép át egy hazugságokkal, bunkósággal tűzdelt ingoványos talajra. Nem arról van szó, hogy elítélem az alkalmi kapcsolatokat, azokkal semmi bajom, ha mindkét fél ezt szeretné és tisztában van vele, mit tesz. De ha azt mondod egy csajnak, hogy neked ő az igaz szerelem, csak azért, hogy megfektesd, akkor barátom jár neked egy kiadós …..

Szerintem az, hogy ki mikor esik át az első alkalmon, nem kell, hogy függjön a korától. Csak az a fontos, hogy készen állsz e rá lélekben, hogy tényleg akarod e, és a párod is tényleg akarja e. Hogy szerelemből teszed, vagy csak hogy túless az elsőn.

 

Ne tedd meg, csak azért mert félsz, hogy elhagy, vagy elfogy a türelme. Ne tedd meg, csak azért, mert nem akarsz neki csalódást okozni. Nincs az a srác/lány, aki ér annyit, hogy elveszítsd az önbizalmad, és a tested feletti rendelkezést. Amúgy meg, ha nem képes várni, akkor meg sem érdemel. Ez nem valami kegy, hogy hajlandó elviselni téged még akkor is, ha nem fekszel le vele. Neked kell, hogy fontos legyen nem csak neki. És csak akkor tedd meg, ha 100%-ig biztos vagy benne, hogy nem fogod megbánni.

 

A fiatalkori szex nem kell, hogy megtörténjen, de nem is egy rossz dolog. Mint felnőtt annyit tudsz tenni ellene, hogy elmondasz mindent, amit tudni érdemes a szexről, mint fiatal pedig annyit, hogy mindig felelősségteljesen döntesz, saját belátásod szerint.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved