Ginzengfarmok Észak-Kínában


kidsnews (127éves) - 3 éve

A gyógynövény, amelynek gyökerét évszázadok óta nagy becsben tartják Távol-Keleten, közvetve az űrből is megfigyelhető.

Természetesen nem az egyes növényekről, pláne nem a gyökerükről van szó: nincs olyan műholdfelvétel, amelyen ezek megkülönböztethetők volnának. Annál feltűnőbbek lehetnek azonban a farmok, ahol a ginzenget termesztik. Ilyen, az amerikai Landsat-8 földmegfigyelő műhold OLI (Operational Land Imager) műszerével készített képet mutatunk be alább. A színezés ezúttal nem hamis, a kép a valóságoshoz közeli színeket ábrázolja. A tájra jellemző zöldes, barnás és szürkés árnyalatoktól elütő, feltűnő színek a ginzeng árnyékolására használt fóliákra utalnak.

A Landsat-8 felvétele 2017. szeptember 25-én készült Kína legészakibb, Oroszországgal határos Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományában. A kék, lila és sárga foltok ginzengfarmok árnyékoló fóliáit jelzik. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / USGS)

A vadon termő ginzeng lassan fejlődő, évelő növény, csak árnyékos helyen nő, a közvetlen napsugárzást nem bírja. Nedves erdőségekben fordul elő Ázsiában és Észak-Amerikában. A legtöbb ázsiai kultúrában a ginzengnek nagy keletje van, a vadon élő növényekkel messze nem lehet kielégíteni az óriási keresletet. A több milliárd dolláros piac igényeit a ginzeng termesztésével elégítik ki. Nem meglepő módon Kína a világ legnagyobb ginzengtermelője. Az országon belül is leginkább az északkeleti vidékekre jellemző a növény termesztése. Kína mellett Korea, Kanada és az Egyesült Államok számít még „ginzeng-nagyhatalomnak”.

Ami talán meglepőbb, hogy Kínában egyre inkább az amerikai ginzenget (Panax quinquefolius)termesztik. Az Észak-Amerikában honos változat gyökerében nagyobb a hatóanyag-tartalom, mint az ázsiai ginzengében (Panax ginseng), ezért népszerűbb. Az amerikai ginzeng termesztésének Kínában való elterjedése kedvezőtlen hatással van az Egyesült Államokban, főleg Wisconsinban dolgozó farmerek megélhetésére, az 1990-es évek óta csökkennek az árak. Ugyanakkor a vadon élő amerikai ginzeng iránti kereslet töretlen – annak különösen nagy a hatóanyag-tartalma.

A ginzeng sokoldalú gyógynövény. A Házipatika honlapon olvasható leírása szerint a hatásért felelős vegyületek, a ginzenozidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginzeng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentrálóképesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén. Egyéb összetevői a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik, és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak.

Egyes tanulmányok szerint a ginzeng egyes frakciói antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj- és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében. A szakértők elismerik a ginzeng általános szervezeterősítő hatását. A ginzeng olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a vírusok és baktériumok elpusztítása hivatott speciális immunsejtek termelődését. A gyökérből készült kozmetikumok kiváló bőrápoló hatásúak.

Frey SándorForrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved