MICHL JULI, KULISSZATITKOK EGY OLTÁRI CSAJTÓL


Papp Júlia (16éves) - 3 éve

Az Oltár csajoknak, akik március végéig minden hétköznap este friss epizóddal jelentkeztek, már nincs több új kalandjuk, így a szereplőket megformáló színészek egyre több mindent árulhatnak el a forgatásokról és az ott megesett vicces vagy éppen megható történetekről. Mi Michl Julit – aki Erdész Pirosként vett részt Erdészék gubancaiban – faggattuk a kulisszatitkokról, a forgatások közben szerzett élményeiről, és néhol Ember Márk is szóba került…

kidsnews.hu: Hogyan kerültél be az Oltári csajokba?

Juli: Direct casting alapján, ami azt jelenti, hogy nem meghirdették a szerepeket, amire aztán jelentkezni lehet, hanem ők hívtak be színészeket. Muhi Zsófi, a sorozat casting direktora látott a Chili vagy Mangó-ban, az ő ötlete volt, hogy engem is meghallgassanak A korom szerint Hajni karakterét szánták nekem, de aztán amikor bementem, rögtön szemet szúrt nekik, hogy hasonló stílusunk van Pirossal. Egész konkrétan a második percben Zsófi odaszólt az asszisztensének, hogy „nézd, ugyanúgy öltözködik, mint Piros!” Nekem persze akkor még fogalmam sem volt, hogy ki az a Piros, nem ismertem a forgatókönyvet, így jobb híján azt gondoltam, hogy valami ismerősükre hasonlítok. Aztán amikor a kezembe nyomtak egy Piros-jelenetet, nem értettem mi történik, hiszen nekem egy egy olyan forgatókönyv részletet küldtek előzetesen, amelyben Hajnal szerepelt. Végül megcsináltam a megtanult jelenetet, majd improvizáltam nekik úgy, mintha én lennék Piros. Nagyjából átnéztem a szöveget, aztán rizsáztam össze-vissza… úgy látszik ez be is jött.

 

Hogyan kezelitek azt, hogy a való életben is egy párnak hisznek titeket Márkkal?

Ember Márkkal mostanában valóban sokan „összehoznak” minket, de mi nagyon élvezzük, és nagyon viccesen kezeljük a kialakult helyzetet. Néhányan meg vannak győződve arról, hogy együtt vagyunk, mint ahogyan azt az ominózus lánykérős extravideóban is láthatjátok. (nevet) Nagyon imádom Márkot, mondhatni a legjobb barátom lett, amíg készült a sorozat. Ennek örömére elmesélek egy sztorit, remélem, Márk is olvassa majd.

Először külön castingoltak minket, aztán mindenkit összenéztek az adott párral, hogy működik-e a kémia. Hát, nálunk működött. Nagyon jól lenyomtuk együtt az első közös castingunkat, és utána odajött hozzám Márk, és megszólított, valami olyasmit mondott, hogy „figyelj, te nagyon aranyos vagy”, én meg furcsán néztem rá, és csak annyit reagáltam „hát, kösz”. Ő nem nagyon vette a lapot, és folytatta, „figyelj, este játszom a Pál utcaiban, beviszlek, ha gondolod”. Aznap estére már volt programom, így visszautasítottam. Utána még számtalanszor hívott el, végül szeptemberben jutottam el az egyik előadására, úgyhogy nagyon sokáig húzódott ez a „randevú”. Ez a története a megismerkedésünknek.

Amikor megtudtuk, hogy mindketten megkaptuk a szerepünket, rám írt, hogy találkozzunk valahol, igyunk meg egy kávét, ismerkedjünk. Már akkor kiderült, hogy abszolút egy hullámhosszon vagyunk, ugyanúgy gondolkodunk, ugyanolyan az értékrendünk, hasonló a humorunk – ami nagyon fontos, különben nem tudtuk volna elviselni egymást. A vele való barátságom a legtisztább példa a fiú-lány barátság-dologra, mert vele működik az, hogy a nulladik ponttól őszinték vagyunk egymással. Sisával és a Petrával is jó a kapcsolatom mind a mai napig, de én azért voltam a leghálásabb, hogy Márkkal és Mohácsi Norbival forgathattam a legtöbbet. Norbival például megyünk majd állatkertbe. Nyuszkókat nézni. (nevet)

 

A te könnyeid „igaziak” a kamerák előtt?

Lehetnek nem igaziak? A színpadon vagy a filmben hullajtott könnyek szerintem lehetnek ugyanolyan szívből jövők, mint a való életben. Az Oltári csajok forgatása során két nagyon fontos dolgot fejlesztettem, tanultam: sírni és csókolni. (nevet) Alapvetően egy nagyon sírós ember vagyok, a könnycsatornáim bármikor képesek aktívkodni, de nagyon nehéz kontrollálni őket. Lehet, de nagyon kell gyakorolni és fejleszteni, hiszen ezért is az agyunk felelős. Először emlékekkel hívtam elő direktbe a könnyeimet, aztán egy idő után rájöttem, hogy van ott valami, amit be lehet kapcsolni és irányítani tudom. Nagyon nehéz ezt megtalálni, ha dekoncentrált vagyok.

A Nagy Enikővel – Herczeg Lili színészével – te hogy voltál?

Enikőt régebbről ismerem, és nagyon szeretem, nagyon jóban vagyunk. Csodálatos ember, nagyon jóindulatú és kedves nő, egy földreszállt angyal, és borzasztó volt eljátszani azokat a jeleneteket, amikben Piros és Lili együtt szerepeltek. Civilben már a jelenetek előtt mindig bocsánatot kért, és a végén mindig megöleltük egymást. Lili rengetegszer tesz keresztbe Pirosnak, nagyon gonosz húzásai vannak, de van egy jelent, amin mind a három alkalommal – amikor elolvastam, amikor megcsináltuk, és amikor visszanéztem – görcsberándult a gyomrom. Állunk ketten a lépcsőházban és azt mondja, hogy „soha nem hagytam volna, hogy a fiam olyan igénytelen legyen, hogy elvegyen téged feleségül!” Az majdnem olyan mélyen érintett, mint az „üres lakásos” jelenetünk Márkkal az utolsó epizódban.

Miként látod Piros karakterét? Mennyire hasonlítasz rá? Márk sokszor nyilatkozza azt, hogy benne alig van Kornél, te ezt hogy látod?

Ez nagyon nem igaz, most már eléggé ismerem a Márkot ahhoz, hogy bátran kijelenthessem, hogy nagyon is sok dologban hasonlítanak. Nem is értem, hogy miért tagadja, mert ráadásul pont a pozitív tulajdonságaikban egyeznek. Kornél is egy elképesztően jószívű és nagyon jó ember, attól függetlenül, hogy vagy a szülei, vagy a környezete hatására nagyon sok rossz döntést hozott, de ugyanezt a jóságot Márkról is el lehet mondani. Nekem Piros kábé az öt évvel ezelőtti énem. Persze még most is van bennem az ő naivságából, de nem annyira erősen, mint amikor annyi idős voltam, mint ő. Az ügyetlenkedés, meg a botladozás pedig abszolút közös vonásunk Pirossal, akaratlanul is magamra ismerek ebben a tulajdonságában, volt, hogy jelenet közben bevertem a fejemet a szekrényajtóba, és megkérdezte tőlem a jelenet rendezője, hogy „ez most Juli volt, vagy Piros”?

Hasonlítunk abban is, hogy én is szeretem megoldani mások problémáit, szeretek segíteni másokon, persze nem trappolok bele úgy senki magánéletébe, mint Piros. Azt gondolom, nagyon jó hallgatóság vagyok, ha mások problémájáról van szó, annak ellenére, hogy állandóan jár a szám. A forgatások alatt Pirosra a húgomként tekintettem, és nagyon vártam már, hogy fejlődjön, hogy észrevegye maga körül a történéseket, hogy tanuljon belőlük, hogy a Bibliával ellentétben, ha az egyik arcára kapott már pofont, ne tartsa oda a másikat is. Piros egy nagyon intelligens és érző karakter, aki lehet, hogy naiv, de nem hülye! Egy idő után annyit ismételgettem már ezt a forgatási szünetekben (meg úgy általában mindig), hogy szállóigévé lett a „Piros nem hülye!” mondásom.

A forgatókönyveket csak lassacskán csöpögtették nekünk, mindig nagyon vártuk, hogy megkapjuk az újabb adagot, végig azon izgultunk, hogy mikor csókolózik végre Piros és Kornél. Aztán ugye az 50. epizód vége mindenkiből kettős érzelmeket hozott ki, de mi nagyon örültünk, hogy végre csókolózott az a két lüke, sőt, előtte már jóval megbeszéltük Márkkal, hogy ha végre összejön nekik a csókjelenet, akkor pezsgőt bontunk. És így is lett, a sminkes, a fodrász, az operatőrök, a rendező, mindenki, aki éppen a stúdióban volt koccintott Piros és Kornél első csókjára. Egyébként pedig nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem én csókolóztam a Márkkal, hanem Piros Kornéllal, ami két különböző dolog. De Pirosnak nagyon jó volt Kornéllal csókolóznia. (nevet)

Julia Roberts-et igazi egér játszotta?

Volt, ahol nem – kevertük az igazi egeret a szerkesztett egérrel. De az igazi tényleg iszonyú aranyos volt, sőt, kiderült róla, hogy kisegereket várt már akkor, amikor hozzánk került. Aztán végig ott maradt velünk a forgatáson a kellékraktárban. Márkkal néha együtt etettük és gondoztuk Julia Robertset meg a családját, nagyon kedves kis sztori volt.

Hogyan kezeled azt a rengeteg üzenetet, amiket a rajongóidtól kapsz?

Nagyon jól esnek az üzenetek, és szívem szerint válaszolnék az összesre, de néha meg kell húzni a határt, különben kezelhetetlenné válik. Amint van egy pár szabad percem, igyekszem reagálni néhány embernek, de utána meg rosszul érzem magam a többi miatt, amikre nem volt lehetőségem válaszolni. Ezerszer meg ezerszer köszönöm, hogy egyáltalán veszik a fáradtságot és rám írnak, elmondják, hogy nekik mit adott Piros karaktere, mit éreztek a sorozat alatt, miket találgattak…

Voltak olyan jelenetek, amiket nagyon sokszor újra kellett forgatni?

Persze, volt például egy olyan kritikus jelenet, amikor nagyon dekoncentrált voltam. Szabó Gabival, a Piros anyukáját játszó színésznővel hosszan beszélgettünk, és volt egy megszólalása, két mondattal, amik között mindig tartott egy hatásszünetet, vett egy levegőt. Én folyamatosan belepofáztam abba a szünetbe.  Legalább hatszor felvettük egymás után, a végén már ahogy elmondta a mondatot, egymásra néztünk, és mindkettőnkből kitört a röhögés.

Van kedvenc jeleneted?

A kedvencem az első csókunk jelenete, az annyira édes kis jelenet volt, nagyon szerettem… Viszont egyértelműen a 100. epizódban az üreslakásos Piros-Kornél jelenet volt számomra a legmeghatározóbb. Nagyon nagy hatással volt mindkettőnkre, amikor forgattuk. Egy elég húzós nap volt mögöttünk, mindenkit szorított az idő, a Márkot a színház várta, engem a belső stúdió, úgyhogy eleve volt egy kis stressz az egészben. Mi annyira megszerettük Pirost és Kornélt, és annyira drukkoltunk annak a két lükének, hogy amikor ebben a jelenetben kimondják egymás szemébe nézve azt, hogy ők nem szerelmesek, hogy soha nem is voltak, hogy az nem létezik, ami köztük megtörtént, hogy nem akarnak egymásról hallani soha többé, akkor egyikünk sem tudott mit kezdeni a helyzettel.

Két verziója volt a jelenetnek, az elsőben mindketten sírtunk. Én képtelen voltam kijönni utána a szerepből még háromnegyed órán keresztül. Az a jelenet olyan érzelmeket szabadított fel bennünk, olyan színészi beleélést tapasztaltunk meg mindketten, amit azelőtt soha.

 

Az interjú elkészítésében Auróra volt a segítségemre.

Michl Juli és Ember Márk hamarosan őszintén mesélnek nekünk mit gondolnak az intimitásról, a szerelemről, a baráti és családi kapcsolatokról, Ne maradj le! Kövess minket youtube csatornánkon is! 

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Képek: Kurlik Marcell

2017 Kidsnews | All rights reserved