Mafiaboy tanácsai a biztonságos netezéshez.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Mafiaboy eredeti nevén Michael Calce, kanadai diák mindössze 15 éves volt, amikor 2000-ben számítógépével túlterheléses támadásokkal ostromolta a világ legnagyobb vállalatainak gyakorlatilag védtelen weboldalait, azért, hogy leállítsa azokat.

Tevékenysége megrengette az amerikai részvénypiacot és megváltoztatta a közvélemény hozzáállását az online biztonsághoz, hiszen nagyságrendileg 1,7 milliárd dollár pénzügyi kárt okozott a feltört 16 vállalatnál. Az FBI nem sokkal később elfogta és előzetes letartóztatásba került a terhére rótt 50 bűncselekmény miatt. Összesen nyolc hónapot töltött ezután egy fiatalkorúaknak fenntartott börtönben.

“Szórakoztató volt, kihívásnak éltem meg, de valójában nem fogtam fel mit csináltam” mondta közel 20 évvel később egy interjúban.

 

 

Michael Calce – akinek az életéről már film is készült – megtanulta a leckét, és most már a jó oldalon etikus hackerként dolgozik és segít a vállalatoknak azonosítani az informatikai gyenge pontokat a technológiájukban.

Szenvedélyesen igyekszik megóvni a korábbi önmagához hasonló gyerekeket attól, hogy rossz útra tévedjenek. Hitvallása szerint egyensúlyt kell találni a valódi és a digitális világ között. Azt szeretné, ha minél több gyerek szakítana időt a szabadban tartózkodásra, a játékra és az elmélkedésre és igencsak aggasztja, hogy eltűntek a világunkból a nagy gondolkodók.

A számítógépeket használó gyerekeknek többek között az alábbi biztonsági tippeket adja:

1.

Legyél tisztában azzal, hogy mit csinálsz a technológiával, és hogy pontosan mit keresel, ellenőrizd, hogy a webhelyen van-e a biztonságos http: // a webhelynév elején.

2.

Gondoskodj magánéleted védelméről, ne ossz meg mindent a közösségi médiában csak azért, hogy népszerű legyél.

3.

Ne hagyd bekapcsolva eszközödön a bluetooth-t, hiszen így bárki könnyedén hozzáférhet a készülékedhez.

4.

Ne kapcsold be az önálló hangfelismerést, mivel a mikrofon mindig be van kapcsolva és így bele lehet hallgatni bármely beszélgetésbe.

5.

Ne adj meg magadról adatokat.

6.

Ne használj free hotspotokat, el sem tudod képzelni, hogy hány hacker lóg ezeken.

 Forrás:

heraldsun.com.au és wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved