Május 12. – Florence Nightingale és az Ápolónők Nemzetközi Napja


kidsnews (127éves) - 3 éve

“Furcsának tűnhet ezt kijelenteni, de a legelső követelmény egy kórház iránt az, hogy ne ártson a betegnek.”

Ma van az Ápolónők Nemzetközi Napja, mivel 1820. május 12-én született Florence Nightingale a modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformjának elindítója. A gazdag bankárcsaládba született lány neveltetésének hála kiválóan beszélt görögül, latinul, franciául, németül és olaszul, miközben a korban rendhagyó módon megismerte a történelem, a filozófia és a matematika tudományát is.

Miután egy napon Isten hangját vélte hallani bejelentette, hogy élete küldetésének nem a férjhez menetelt és gyereknevelést tekinti, hanem egészen konkrétan ápolónő szeretne lenni. Ezen annyira meglepődtek az otthoniak, hogy gyorsan elküldték egy Európai körútra, hátha észhez tér. Nos, Folrance nem gondolta meg magát, hanem helyette Németországban elvégzett egy betegápoló tanfolyamot. Később hazatért és egy előkelőségeket gondozó londoni egészségügyi intézet főnővére lett.

1853-ban kitört krími háború idején azzal bízták meg, hogy teremtsen emberhez méltó körülményeket a kórházakban. Lelkiismeretes munkája elképesztő eredményt hozott: az egészségügyi intézményekben a halálozási arány hónapok alatt 42-ről mindössze 2,2 százalékra csökkent.

Nem csak a higiéniai viszonyokon javított. Megreformálta  az élelmezést és  statisztikai alapokra helyezte az adminisztrációt. Órákat töltött a barakkokban és még éjjel is körbejárt a betegeit ellenőrizni és vigasztalni. A hadsereg az általa írt jelentések és iránymutatások alapján indította el az első katonaorvosi iskolát. 1907-ben ő volt az első nő, aki megkapta a becsületrendet.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor

2017 Kidsnews | All rights reserved