Május 13.- Carl C. Magee szabadalmaztatja a világ első parkolóóráját


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az autók tömeges megjelenésével mindenhol a világon egyre nagyobb gondot okozott a frekventált helyekre érkező járművek parkoltatása. 1930-ban, az Amerikai Egyesült Államokban lévő Oklahoma Cityben például 500 ezer gépkocsi volt regisztrálva, ami ahhoz viszonyítva, hogy egy évtizeddel korábban mindössze 3 ezer autó rótta az utakat meglehetősen nagy szám. A probléma akkor kezdett csúcsosodni amikor a belvárosban dolgozó emberek minden parkolóhelyet elfoglaltak, így a helyiek nem tudták használni a házuk környékén lévő útfelületeket.

Az első működő automata a város történelmét bemutató múzeumban

A helyzet megoldásával Carl C. Magee-t bízták meg, aki hamarosan előállt az első parkolóautomata ötletével. A prototípust, az akkor még igen nyers szerkezetet is ő maga konstruálta meg. Főbb alkotóelemei a következők voltak: érmefogadó egység, indítómechanizmus és a fennmaradó időt jelző mutatós kijelző.

Az első automaták némi finomítást követően 1935. július 16-án kerültek ki az utcákra és a döntéshozóknál hatalmas sikert arattak. Megoldották a parkolási gondokat, miközben hatalmas bevételt hoztak és az egekbe tornázták a belvárosi ingatlanok értékét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia

kép: Flickr.com

2017 Kidsnews | All rights reserved