Május 14. – Ezen a napon kiáltották ki Izrael államot


kidsnews (127éves) - 3 éve

1948. május 14-én alakult meg Izrael állam az ókori Júdea és Israel zsidó királyságok egykori területén. Újjáalapítását a második világháborút követően életre hívott, de a mai napig is végrehajthatatlan ENSZ határozatnak köszönheti, amely Ciszjordánia és a Gázai övezet felosztásáról rendelkezett. A Palesztin rendezési tervben két részre bontották fel a területet, de Jeruzsálemet és környékét nemzetközi övezetnek nyilvánították, mivel ekkorra már jól látszott az arab és zsidó lakosság között konfliktus kezelhetetlensége.

Az újjászülető Izrael létjogosultságát és az ENSZ határozat érvényességét a szomszédos arab országok nem ismerték el, így öt állam hadserege indult el egyszerre, hogy felmorzsolja a fiatal zsidó állam erőit. Az arab-izraeli háborúban Egyiptommal, Szíriával, Libanonnal, Transzjordániával és Irakkal szemben kellett megvédenie magát Izraelnek.

Az egy évig tartó harcok során a területen élő arab lakosság 80 százaléka hagyta el Izrael területét, miközben hadseregük Palesztina területének több mint 70 százalékát vonta felügyelete alá.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor.hu

wikipedia.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved