Május 2. – Befejeződött az Oszáma bin Láden elleni amerikai akció


kidsnews (127éves) - 3 éve

A 2001-es, repülőgépekkel végrehajtott terrortámadások óta az Egyesült Államok titkosszolgálatai valóságos hajtóvadászatot folytattak az az al-Káida szellemi vezetője, azaz Oszáma bin Láden ellen. Az összehangolt hírszerzői és katonai akciók ellenére 10 év telt el mire behatárolták a terroristavezér feltételezett rejtekhelyét. A házat még műholdról is figyelték, hogy megbizonyosodjanak róla valóban ott van, de a végén egy beszervezett orvos által összeszedett DNS buktatta le őt.

Az akkori világ legkeresettebb terroristájának elfogására egy kis létszámú, különlegesen képzett tengerészgyalogost küldtek, akik lopakodónak átalakított Black Hawk helikopterekkel, szinte zajtalanul közelítették meg az ingatlant. 

A házat még műholdról is figyelték, hogy megbizonyosodjanak róla valóban ott van bin Láden.

Ami ezután történt az már történelem, de abból is a vitatott fajta. Az biztos, hogy bin Láden-ről többet senki sem hallott, mégis többen állítják: valójában már jóval a rajtaütést megelőzően, szívbetegségébe halt bele és az akció mindössze egy jól megszervezett “színdarab” volt. A fejére kitűzött 50 millió dolláros vérdíjat az amerikai kormány senkinek sem fizette ki.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Wikipedia

kép: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved