Május 25. – Vietnámban meghalt Robert Capa.


kidsnews (127éves) - 3 éve

A Friedmann Ernő Endre néven született, világhírű magyar riportfotós műfajteremtő háborús képeivel írta be magát a történelembe. Robert Capa fényképezőgépével ott volt többek között a spanyol polgárháborúban, a második világháborúban és Kínában is a japán megszállás idején.

A hadifotózásról azt tartotta: „ha nem elég jók a képeid, az az oka, hogy nem vagy elég közel”. Úgy vélte, hogy a háború nem kaland, és a lényegét nem a csatatéren kell keresni, hanem inkább a résztvevők arcán, így fotói nem is valódi haditudósítások voltak, hanem inkább együttérző portréfotók.

A D-napon az amerikai csapatokkal együtt szállt partra Normandiában, majd 1948-ban hat hetet töltött Magyarországon, hogy fényképezze a háború nyomait és dokumentálja az egyre erősödő kommunista befolyás jeleit. 1954-ben a Life Magazin az Indokínai félszigetre küldte, azzal a céllal, hogy tudósítson az 1946. december 19. és 1954. augusztus 1. közötti, első indokínai háborúról. Munkája során a csatatéren, május 25-én, nem sokkal a harcok befejezése előtt, halt meg Vietnámban valahol Thai-Binh megyében.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

capacenter.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved