Május 28.- A 19 éves Mathias Rust a Vörös téren landolt


kidsnews (127éves) - 3 éve

1987-ben, a peresztrojka idején már nagy vehemenciával zajlott a szovjet-amerikai viszonyok harmonizálása, mégis egészen biztos, hogy rengeteg kérdést generált a Vörös Hadsereg vezetésében, amikor május 28-án egy nyugatnémet kamasz, Mathias Rust minden különösebb gond nélkül átrepült a Szovjetúnióba, majd Moszkva szívében, a Vörös téren elegánsan letette kisrepülőgépét.

Bár hatalmas megdöbbenést okozott a vasfüggöny túloldaláról érkező fiatal pilóta esete, a figyelemfelhívó landolását elnöki kegyelem miatt, mindössze egy év börtönnel úszta meg. Az azóta a világtól elvonult Mathias, ma valahol Dél- Amerikában él és vezeti élelmiszert szállítmányozó cégét.

Egy korábban, Friderikusz Sándornak adott interjújában azt mondta:

„Csak a Gorbacsov-i kezdeményezést akartam megtámogatni, mert ebben az időszakban több helyen is jelezte, hogy szeretné a kelet és nyugati kapcsolatokat javítani. 1986-ban volt a Reikjavik-i Csúcstalálkozó, ami persze fiaskóval zárult, mert sem az amerikai kormány, sem a NATO nem volt hajlandó gyakorlati lépéseket tenni a béke irányába. Ekkor jutottam arra a végső elhatározásra, hogy akkor itt nekem kell tenni valamit, mégpedig valami olyasmit, ami megpróbálja a két blokkot egymáshoz közelebb hozni.”

A Cessna 172-es a Berlini Technikai Múzeumban

Persze naivság lenne azt gondolni, hogy a kisgép észrevétlenül berepülhetett a katonai nagyhatalom légtérébe és senki sem vette észre időben a légtér megsértését. Az igazság az, hogy a kisgép észlelése után húsz percen belül két vadászgép is érkezett kísérőnek, majd meg is kérték a Cessna kilövésére az engedélyt, de mivel az a radarszinten repült és nem tanúsított ellenséges magaratást szerencsére megtagadták tőlük.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

friderikusz.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved