Május 29.- Az ezeréves birodalom bukása


kidsnews (127éves) - 3 éve

1453-ban ezen a napon II. Mehmed oszmán szultán elfoglalta Konstantinápolyt, ezzel az ezeréves Bizánci Birodalom bukását idézve elő.  A mindössze 19 éves II. Mehmed, a 120 hajóból álló flottával először elvágta Konstantinápoly utánpótlásának lehetőségét, majd 70 ezer katonájával partra szállva ostromolta meg XI. Konstantin Bizánci császár 9000 fős seregét.

A legenda szerint egy állítólagos magyar, Orbán nevű ágyúöntő olyan fegyvereket készített II. Mehmed tűzéreinek, amelyek a Bizánci falakat is képesek voltak lerombolni, így nem csak számbeli, de a technikai fölény is a török oldalt segítette.

Az igen erőszakos belépőjét, meglepően toleráns és elfogadó politikával egyensúlyozta ezt követően II. Mehmed oszmán szultán, akinek uralkodása alatt ismét fejlődésnek indult a város.

Konstantinápoly bukásával azonban lehetősége lett az oszmán birodalomnak, hogy Nándorfehérvár, Buda és Bécs elfoglalását is megkísérelje, bár az is igaz, hogy az első kísérletek során Hunyadi János még sikerrel állta útját hódító terveinek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon.hu bibl.u-szeged.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved