Május 3. – A Nemzetközi sajtószabadság napja


kidsnews (127éves) - 3 éve

„Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást, és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.”- áll az 1948-ban elfogadott emberi jogok egyetemleges nyilatkozatában.

A Nemzetközi sajtószabadság napján emlékezünk meg a munkavégzés közben halálukat lelt újságírókról, és erre a napra időzítik a különböző sajtóval foglalkozó tanulmányok nyilvánosságra hozatalát is.

A napjainkban ismert napilapok, online újságok, magazinok már teljesen más szerepet töltenek be, mint a műfaj indulásakor. A kezdetben még hatalmas hírhalmaznak tűnő kiadványok, mára szakújságokra, az újságokon belül pedig rovatokra bontott tagolt tartalmak lettek. Eközben az online portálok címlapja is sokkal inkább hasonlít egy televíziós képernyőre, mint a korábban megszokott nyomtatott oldalakra.

Az európai kultúra első rendszeresen megjelenő, írott tájékoztatója a Római Birodalomban született meg,  Az Acta Diurna i.e. 59-ben a politikai gyűlésekről, perekről, a hadsereg csatározásairól és a kivégzésekről is beszámolt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

hu.euronews.com és  mmi.elte.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved