Május 30.- Jeanne d’Arc az orelans-i szűz


kidsnews (127éves) - 3 éve

Mivel meghatározó szerepet tölt be a nyugati kultúrában, nehéz újdonságot mondani Jeanne d’Arc-ról, az orelans-i szűzről, aki a százéves háború idején a francia nép felszabadító harcát vezette az angolok ellen. A parasztlány a történelem meghatározó alakjává vált, könyvek és filmek tucatjai igyekeznek bemutatni tetteit és erényeit.

Jeanne D’arc 1412-ben született a francia Domremyben, egy teljesen hétköznapi földművelő családba. Az élete viszonylag normális mederben zajlott egészed addig, amíg 12 évesen látomások kezdték gyötörni. Elmondása szerint eközben olyan hangokat hallott, amelyek Szent Mihálytól, Alexandriai Szent Katalintól és Antiokheiai Szent Margittól származtak. Arra kérték őt, hogy űzze ki az angolokat Franciaországból és vezesse el a dauphint (a király legidősebb fiát, a trónörököst jelenti) Reimsbe megkoronázni. 

Ezután egyre inkább próbált a harcok közelébe kerülni, amit rendre beigazolódott jóslatai tettek lehetővé. Jeanne misztikus szerepvállalása miatt a hosszú ideje tartó angol-francia konfliktus egyre inkább vallási háborúba fordult át, és miután az egyik ütközetben egy komoly, életveszélyes sérülés ellenére is visszaült a lovára, már mindenki biztos volt isteni küldetésében.

12 vádpontban találták bűnösnek. 1431. május 30-án hajtották végre rajta a halálos ítéletet.

Május 8-án az angolok feladták Orleans-t,  így a francia csapatok Jeanne D’arc segítségével elkezdték felszabadítani a háború alatt elfoglalt falvakat. Akkorra már annyira ismert volt, hogy sokszor harcolnia már nem is kellett, elég volt csak kérnie.

Persze, ahol hívek vannak ott ellenségek is akadnak. A francia nemesség félt az egykori parasztlány hirtelen jött népszerűségétől, így 1430-ban elfogták és kiadták az angoloknak. Ők az objektivitásról és finom módszereiről híres inkvizíció elé citálták, ahol 12 vádpontban találták bűnösnek. 1431. május 30-án hajtották végre rajta a halálos ítéletet.

1920. május 26-án avatták szentté.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

tortenelmiportre.blog.hu

kiemelt kép: Kirk Fisher from Pixabay

kép: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved