Még egy lépéssel közelebb az emberes űrugráshoz


kidsnews (127éves) - 3 éve

A Blue Origin tegnap előtt Texasban újabb sikeres kísérletet hajtott végre a New Shepard rakétával. Az Amazon tulajdonosának, Jeff Bezonsnak a cége a nyugat-taxasi Van Horn mellett fekvő kísérleti bázisról április 29-én, magyar idő szerint 19:06-kor indította a rakétát.

(Kép: Blue Origin)

A magánfejlesztésű, űrugrásokra készült, egyfokozatú, hidrogént égető BE-3 hajtóművel felszerelt rakéta a legendás Mercury-űrhajós, Alan Shepard nevét viseli. A sztratoszféráig emelkedve, a start után 2 perc 16 másodperccel állt le a hajtómű. Ezután 20 másodperccel az egyelőre még ember nélküli kapszula elvált a rakéta tetejétől, és 107 km-es felszín feletti magasságig emelkedett. Mindez a start után kb. 4 perccel történt. A magasság túl van az általában a világűr határának tekintett 100 km-en. A repülés során a rakéta maximális sebessége 3540 km/h volt.

A kapszula, valamint maga a rakéta külön-külön rendben visszatért a felszínre. Az utóbbi a BE-3 hajtómű újbóli begyújtásával fékezett le, a starthelytől mintegy 3 km-es távolságban, a kijelölt helyen ért földet. Ekkor valamivel több mint 7 perce zajlott a repülés.

(Kép: Blue Origin)

A kapszula három ejtőernyőt bontott ki, valamint fékezőrakétákat is használt a sima leszállás érdekében. Repülése a start után kb. 10 perccel ért véget. A mostani repülés során ugyanazt a rakétát és kabint használták, amelyekkel tavaly decemberben végeztek próbarepülést. Összességében a mostani volt a New Shepard rakéta nyolcadik tesztrepülése. A Blue Origin célja az emberekkel végrehajtott űrugrások megkezdése. Most még – ahogy decemberben is – csak egy bábu utazott a világűr határa fölé. A tervek szerint az idei év végére a rendszer készen állhat az utasok szállítására, a kereskedelmi repülések 2019-ben megkezdődhetnek. Arról nem közöltek információt, hogy addig még hány próbarepülést szeretnének még végrehajtani.

Bár embereket még nem, tudományos és technológiai kísérleteket már szállítottak, a mostani repülés alkalmával is – immár másodszor. A partnerek között kis távközlési cégtől kezdve a NASA Johnson Űrközpontján át egy európai megrendelő is helyet kapott, ez utóbbi programját a Német Űrügynökség (DLR) támogatta.

Frey Sándor2017 Kidsnews | All rights reserved