MEGVAN A BÉKAGYILKOS GOMBA EREDETE


kidsnews (127éves) - 3 éve

Kelet-Ázsia lehet az eredeti hazája a kétéltűeket világszerte pusztító gombának – derül ki egy új nemzetközi kutatásból, amelyet a londoni Imperial College vezetett, és amelyben a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, dr. Vörös Judit is részt vett. Már régen felismerték a kutatók, hogy a több kontinenst érintő tömeges béka-, gőte- és szalamandra-pusztulásért a Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) nevű kitridgomba a felelős. A kitridgombák világszerte elterjedtek, de mostanáig nem volt világos, hogy a kórokozó gyilkos változata honnan indult és terjedt szét. Most a Science folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a globális kétéltűpusztulásért felelős gomba Kelet-Ázsiából származik.

„Már az 1990-es évek óta tudjuk, hogy számos kétéltűfaj eltűnéséért ez a gomba a felelős, de ez idáig nem tudtuk lokalizálni pontosan honnan is ered. Ebben a tanulmányban rámutatunk, hogy a gyilkos kór Kelet-Ázsiából származik”– mondta dr. Vörös Judit, a kutatás magyar résztvevője.

A fertőzés egyedről egyedre terjed, és természetbe való kijutása katasztrofális állománypusztulást okozhat egyes fajoknál, míg kevésbé érint más fajokat. A gomba egy kitridiomikózis nevű betegséget okoz, ami az állatok bőrét támadja meg, felborítja a víz- és elektrolitegyensúlyt, és végül szívleálláshoz vezet.

Dr. Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója részt vett a nemzetközi csapat munkájában, és a Bakony-hegységben gyűjtött mintákkal járult hozzá a kórokozó globális terjedésének feltárásához. Egy az Országos Tudományos Kutatási Alap támogatásával megvalósult pályázat keretében a múzeum kutatója és munkatársai felmérték a gomba hazai előfordulását és megállapították, hogy az az ország minden régiójában jelen van a kétéltűek bőrén, de egyelőre nem okoz állománycsökkenést. A mostani kutatás azt mutatja, hogy a hazai kétéltűek bőrén talált gomba az egyik széles elterjedésű, és rendkívül virulens változathoz tartozik. Fontos tehát fokozottan odafigyelnünk a hazai állományokra, hogy megelőzzük az itt élő 18 kétéltűfaj pusztulását.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Magyar természettudományi Múzeum

2017 Kidsnews | All rights reserved