Mert a tabukról is lehet beszélni! – Interjú Bozó Andrea szexuálterapeutával és Török Orsolya ciklus-show foglalkozásvezetővel.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Kamaszkor egyik legnehezebb ügye a szexuális érés. Igaz, a folyamat nem ebben a korban kezdődik, de ebben az időszakban lépünk a párkeresés rögös útjára és ez a pillanat az, amikor szükségessé válik az önismeretünk és a saját testünk megértése. Heti menő arcaink Bozó Andrea szexuálterapeuta és Török Orsolya ciklus-show foglalkozásvezető és a Kiskamasz Felvilágosítás Munkacsoport alapító tagjai.

Kisdnews.hu: Pontosan mi a Kiskamasz felvilágosítás Munkacsoport? 

Orsolya: A Kiskamasz Felvilágosítás Munkacsoport tagjai az utóbbi 5-10 évben már nagyon sok iskolában tartottak foglalkozásokat mint az MFM Projekt által képzett Ciklus-show foglalkozásvezetők, de csak 2017-ben szerveződtünk önálló munkacsoporttá. Elkötelezetten és nagy szeretettel dolgozunk azon, hogy a gyerekek mellett a szülők és a pedagógusok munkáját kiegészítsük ebben a nagyon fontos, intim témában.  Az általunk kínált, lányoknak szóló Ciklus-show-t egy német doktornő, Dr. Elisabeth Raith-Paula dolgozta ki közel két évtizede, és Magyarországra a SZÉK Egyesület adaptálta. A fiúknak szóló Férfiküldetés program a Ciklus-show szellemiségével, értékrendjével, céljaival és módszereivel azonos foglalkozás. A programok 4-8. osztályig nyújtanak tartalmas tudást és élményt – a fiúknak és a lányoknak külön, de egymással párhuzamos csoportban – azoknak a kamaszoknak, akiket már amúgy is foglalkoztat a testük változásával és a kamaszkorral járó kérdés özön.

Andrea: Ez egy szexuálpedagógiai prevenciós program, ahol nem a védekezésre koncentrálunk, hanem test értékességére. Serdülő korban indul el az a testi változás, melynek középpontjában a termékenység áll. Erre mint értékre hívjuk fel a kiskamaszok figyelmét. Minden más erre épül.  Összefüggéseket mutatunk meg a témában, hogy könnyebben elsajátítható legyen a tudás, illetve nagyon fontos hogy mindezt érzelmi megközelítéssel tesszük.

Tiniként  nehéz megítélni hol van a helye a szexualitásnak ilyen korban?

Andrea: A választ két irányból érdemes megközelíteni. Az egyik a család, vagyis a minta kérdése: mit lát otthon a fiatal, milyen a szülők, a család tagjainak a viszonya a szexualitáshoz, tudnak-e beszélgetni erről. De az is számít hogy az adott tizenéves milyen nemű, nyitott vagy zárkózott. Meghatározó még a kamasz önismerete is. Ilyenkor kezdődnek az első bimbózó kapcsolatok, komolyabb szerelmek. Számtalan új élménnyel gazdagodnak amit megélhetnek jól de rosszul is. De ezek a tapasztalások mérvadóak. Meg kell tanulniuk, mit hogyan irányítsanak ha elérkezettnek látják az időt. Akarom, hogy megérintsen, ha igen hol, hogyan mondhatok nemet, csalódások, szakítások féltékenység, szerelem, mind-mind új érzések, amit fel kell dolgozni.

 

Napjaink felvilágosító kurzusai inkább a védekezésre, és a biológiára koncentrálnak, mint az érzelmi részére?!

Andrea: Igen, és ez nagyon fontos, hogy értsék, hogy mi zajlik a testükben, hiszen a termékenységük nagy érték, vigyázni kell rá! Rengeteg remek felvilágosító lehetőség található már a neten, és én ennek nagyon örülök. Ugyanakkor fontos lenne, hogy  a biológiai tudás mellett a gyerekek önismereti csoportban, be is gyakorolhassák, hogyan viselkedjenek párkapcsolati helyzetekben. Pl. dráma óra keretében lehetne ezeket megvalósítani – a mi foglalkozásaink folytatásaként. Jó lenne, ha a kamaszok megtanulnának várni az első együttléttel, mert az felelősséggel is jár. Felelősséggel önmagáért és a másikért.

Bozó Andrea szexuálterapeuta

Napjainkban egyre többet hallani róla, hogy tíz és tizenkét éves kor között találkoznak a gyerekek a felnőttfilmekkel és nagyon magas közöttük a függőség aránya?!

Orsolya: Mi közvetlenül nem ezzel foglalkozunk. De azt látjuk, hogy sajnos a szülők sokszor gondolják, hogy az okostelefon és a net elérés egy ilyen korú fiatalnak elengethetetlen, és „Az én gyerekem nem olyan!” felkiáltással adják a gyerekek kezébe ezeket az eszközöket, amikkel bármilyen tartalmat elérnek. Sajnos a mi tapasztalatunk és az iskolák visszajelzése alapján is azt mondhatjuk, hogy sok gyerek túlságosan korán, gyakran akaratlanul is találkozik a pornóval, mert a társai megmutatják neki.

Andrea: így könnyen lehet, hogy már 12 évesen jobban foglalkoztatja, mint kellene.  Ez felnőttkorban nagyon sok párkapcsolati problémát okozhat majd. De akinek a közelében nincs értelmes felnőtt, akivel erről beszélhetne, nem is tudja meg, hogy miért ártalmas számára a pornó.

Török Orsolya ciklus-show foglalkozásvezető

Szerintetek mi a legfőbb probléma a pornónézéssel?

Andrea: Hogy nem a valóságot mutatja be. Egy kiskamasznak ijesztő és feldolgozhatatlan lehet ez a képi világ. Nincs rá szüksége! Lehet, hogy érdekli, de nem való neki.

Ugyanúgy, mint ha például, a szülő venne a 10 éves gyerekének egy autót, ott állna a garázsban. Engedné vezetni?….. Ahhoz, hogy vezethesse, el kell érnie az a kort amikor beiratkozhat gépjármű oktatásra. El kell végeznie.  Ha megkapta a jogosítványt, akkor gyakorlatot kell szereznie, hogy a többi autós között biztonságosan tudjon vezetni, Gyakorlás kell. Ezek után tudja majd egyre jobban élvezni, örülni ennek a biztos tudásnak. És folyamatosan tanulni, frissíteni mindezt. Ilyen a szexualitás is, itt is kis lépésékben érdemes haladni és megfigyelni és kiélvezni minden egyes szintjét a tudásunknak, ez vezet egy érett szexualitáshoz, amikor is képesek lesznek egymásnak valóban örömet szerezni. Persze lehet az ösztönökre is hallgatni, de más lesz az eredménye.

Orsolya: Én még az érzelmi részével egészíteném ki. Nagyon nem mindegy az sem, hogy egy filmet végig nézünk, amikor együtt élünk meg minden kudarcot vagy örömöt a szereplőkkel és lesz egy happy end a végén, amiben a nézők is pozitív energiákkal töltődnek fel, vagy kapsz egy gyors 2 perces összefoglalót és egy utolsó jelenetet. Szerintem ez a pornó. Én azt javaslom az összes fiatalnak, hogy élje végig a saját filmjét, és ne engedje azt áttekerni.

Végezetül, mit tehet egy fiatal, ha nincs kinek feltenni a kérdéseket?

Andrea: Biztatnám a gyerekeket, hogy próbálkozzanak a szülőknél. Például meg lehet kérdezni, hogy “Anya/Apa, te kivel jártál először? Mi tetszett benne? Hogy ismerkedtetek meg? Mikor csókolóztál először?”   Ez elindíthat egy jó beszélgetés sorozatot.

Ha mégsem tudnak beszélgetni velük, és más baráti felnőttel sem,  nyugodtan keressenek meg szakembert, akitől őszintén, nyíltan mindent megkérdezhetnek.

Ezt az őszinte érdeklődést és nyíltságot tapasztaljuk a foglalkozásainkon is. Mi is elérhetőek vagyunk a kiskamasz-felvilagositas.hu oldalon.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved