Mit jelent a naptejeken a faktor szám?!


kidsnews (127éves) - 3 éve

Sokunkban él az az általános tévhit, hogy a magas faktorszámú naptej képes teljesen megvédeni a nap UV-A és UVB káros sugarai ellen. De a napsugarak ellen azonnali és teljes védelmet egy hűvös, ablaktalan szoba nyújt – nem a naptejek.

Mindenképpen szükséges napozás előtt legalább félórával előbb bekenni a bőrödet, mivel a felvitel után a krémek nagy részének ennyi időre van szüksége a flakonon írt védelem kialakításához. Szóval, ha ez idő előtt ülsz ki a napra, akkor a naptej nem lesz képes ellátni a védekező funkcióját.

A termékeken feltüntetett úgynevezett fényvédő faktor – SPF vagyis Sun Protection Factor – azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk.

Egy átlagos európai felnőtt körülbelül 20 percet képes eltölteni a napon úgy, hogy a bőre károsodna. Vagyis egy 50-es faktorszámmal rendelkező krém esetében 50*20 percet tudunk a napon eltölteni a napégés fenyegetése nélkül. Itt azonban fontos megjegyeznünk, hogy a faktorszám csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt.

A gyártókkal szembeni törvényi elvárás azonban az, hogy az UV-A faktorszámnak minimum a fényvédő faktorszám egyharmadának kell lennie. Vagyis az előbb példaként hozott 50 faktoros naptej esetében a faktor szám 16,6 lesz.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved