Mit tegyek ha mégsem megy?! – tőlünk mindent megtudhatsz a diákmunka világáról.


Szabó P. Dóra (19éves) - 3 éve

Az előző részben megtudhattuk, hogy milyen elvárásokkal és kötelezettségekkel kell szembenéznünk, ha szeretnénk munkát vállalni, míg diákok vagyunk. Viszont ezeken a dolgokon kívül még van pár információ, ami hasznunkra lehet a közeljövőben.

Először is, ahhoz, hogy az igényeidnek megfelelő munkát tudj találni magadnak szükséged van arra, hogy ismerd a határaidat. Tudd a tűrőképességed, hogy mennyit bírsz el, mi az, amire azt mondod, hogy ez gyerekjáték, és azt is, hogy mikor telik be a pohár. Most viszont nézzük szakértőnk, Szentes Róbert a MultiJob iskolaszövetkezet egyik vezetője mit mond:

Kidsnews: Mennyi a kötelező óraszám, amit le kell dolgoznom?

Sz. Róbert: Kötelező minimális óraszám nincs. Minden cég előzetesen megadja, hogy heti hány órát várnak el a diákoktól.  A legtöbb munkánál ez nagyon minimális, így könnyen teljesíthető még azoknak is, akiknek sűrű az órarendjük.

Ilyen munkák pl. az árufeltöltés, pénztár, gyorséttermi és kávézós munka, eladói kisegítés stb.

Kidsnews: Mit tegyek, ha elvállaltam egy munkát, de nem tudok, illetve nem akarok elmenni?

Sz. Róbert: Ha valaki elvállalt egy munkát, akkor azt teljesíteni is kell. Mi a 48 órás szabályt alkalmazzuk, ami annyit jelent, hogy a munkavégzés előtt 48 órával lehet lemondani a munkát büntetlenül. Ellenkező esetben pénzlevonás van. Betegség esetén a helyzet nyilván más, ebben az esetben egy orvosi igazolást kell bemutatni.

Kidsnews: Mit tegyek, ha nem akarok több munkát vállalni az adott cégnél és/vagy a diákmunkát szeretném szüneteltetni, abbahagyni?

Sz. Róbert: Legfontosabb, hogy erről időben értesítsd az iskolaszövetkezetet. Minden munkának van egy koordinátora. Ő mindenben áll a segítségetekre. Hozzá lehet fordulni szinte mindennel, ami a munkavégzéssel kapcsolatos.

Kidsnews: Mit tegyek, ha beosztanak olyan munkára, amit nem tudok elvégezni?

Sz. Róbert: Ezt mindenképp jelezni kell a helyszínen lévő felettesnek és természetesen a mi kollégánknak is, aki ebben is a diákok segítségére áll.

 

Minden csak akarat kérdése. Ezért merj kockáztatni, ki tudja mi lesz belőle.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved