„Ribirobi XXI” Robotika napjainkban


T.Thomas (20éves) - 4 éve

Gondolom, mindenkinek megvan a Transformers film, ahogy ezt a szót meghalljuk rögtön a két lábon járó vastömegek, vagyis a robotok jutnak az eszünkbe. A régebbi filmeket kedvelők tuti emlékeznek a Terminator filmekre, amelyek alappillére az, hogy az MI (mesterséges intelligencia) robotok irányítása segítségével majdnem elpusztítja az emberiséget. Vagy, hogy még egy példát mondjak a Tűzgyűrű (Pacific Rim) című film sokak kedvence lett, mert mégiscsak ritka az olyan ember, akit nem nyűgöz le, ahogy 50 emelet nagyságú robotok még nagyobb UFO szörnyekkel küzdenek.

Nos, igen robotok. A filmipar számtalan jobbnál jobb ábrázolást és fantáziadús történetet vetít a nézők elé, de mi is a valóság? Hol tart a robotipar napjainkban? Hogyan lehet valakiből hobby robotkészítő? Mire is használjuk jelenleg őket? Mi lesz a jövőjük? A következő cikk megpróbál választ találni a kérdésekre. Kezdjük az elején, a történelmüknél.

Az ipari forradalomban használt gőzgépek voltak az egyik alap mozgatórugói annak, hogy az emberiség képes munkát végeztetni mechanikus rendszerekkel. 1961-ben New Jersey-ben megalkották az első ipari robot prototípusát. Elkezdődött a fejlődés. Az évek során lassan nagyon nagy szerepet töltöttek be a robotok a gazdaságban. Az űrkutatástól egészen az autógyártásig minden szakterületen találkozhatunk robotokkal. Ha körbenézel a szobádban, biztosan találsz olyan tárgyat, amelyhez köze van egy robotnak, akár egy toll vagy a préselt fabútorod, bármi. A fejlődés csúcsa még nagyon messze van – ez tény és való, de hogy tisztában legyünk azzal mi is az, amit eddig elért az MI, elég híreket olvasnunk. 2017 márciusában az AlphaGo nevű robot legyőzte Lee Sedol Go nagymestert.

Aki nem ismerné a játékot, az nyugodtan asszociálhat egy a sakknál jóval összetettebb és bonyolultabb játékra. Ez a teljesítmény az, ami a szemünk előtt lebeg, a robot bizony legyőzte az embert. Szaúd-Arábiában a Future Investment Initative konferencián egy Sophia nevezetű humanoid nő alakú robot lépett fel, amely konkrét beszélgetésbe elegyedett az ottani résztvevőkkel, ez a szerkezet már az MI szintet képviselte. A Hanson Robotics által tervezett gép már a szituációalkalmazkodásra és döntésekre képes robot képét tárjak elénk.  Sokak örömére, vagy éppen bánatára a robotika egyre jobban fejlődik és teret követel magának.

Ha részese szeretnél lenni a robotfejlesztés iparágának mindenképp értened kell az informatikához, ha programozni akarod őket, vagy a fizikához, ha építeni szeretnél. Magyarországon az egyetemek elég jó alapot tudnak nyújtani abban, hogy jó szakember legyél. Ám fontos tudni azt, hogy ha ebben a szakmában akarsz elhelyezkedni, akkor nem az iskola a legfontosabb, hanem az, hogy mennyire tudod magadat fejleszteni. Ehhez a fejlődéshez sok-sok szoftvert és gyakorló eszközt tudsz lelni már iskolás korodban is. Kevés pénzből be tudod szerezni a számodra szükséges alapanyagot és kezdődhet is az alkotás. Nagyon jó kezdő modul az Arduino programozható mikrokontroller. Ez a kis kék eszköz egy olasz cég találmánya és elsősorban iskolások számára fejlesztették ki, de a nagy érdeklődés hatására több modellt is gyártottak, amelyek majdnem minden téren kielégítik a hobby informatikusok széles körét.

A leghíresebb közülük az UNO modell, amely méretében a közepes kategóriába tartozik. Az évfolyammunkám során én egy Arduino Uno által vezérelt, rádióhullámmal számítógépről irányítható kisautót építettem. Munkám során tapasztaltam, hogy a modul megismerése igen egyszerű, a tartozékok megfelelő beállítása viszont annál nehezebb. Szóval, ha szeretnél egy kisebb robotot építeni jó választás lehet ez a mikrokontroller.

Már ha az iskoláknál tartunk fontos megemlíteni, hogy az oktatási rendszerekben a robotika a közelmúltban igen nagy szerepet kapott. Számtalan szakkör és képzés indult világszerte, amelyek egészen kicsi kortól célzottan nevelik a jövő kiváló szakembereit. A diákok egyszerű eszközökkel sajátíthatják el a nagyobb dolgok alapját, és a megfelelő gondolkodásmódot.

A jövő a robotok számára igen homályos, de szerintem az már most tisztán kirajzolódik, hogy igen nagy szerepet fognak játszani az emberiség életében. Lehet, hogy ők fognak minket eltörölni, de az is lehet, hogy ezek a robotok fogják az emberek legnagyobb problémáira megtalálni a szükséges megoldásokat. Biztosat senki sem tud, de egy biztos:

A világ nem vár ránk. Halad tovább, és elvárja tőlünk, hogy mi is vele együtt haladjunk.

K. Blair

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved